Roger Waite: România trebuie sa incurajeze fermierii care vor sa se extinda

14

waiteRoger Waite, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru agricultură, a acordat AGRO TV un interviu în care a vorbit despre viitorul agriculturii din Europa, despre oportunitățile de care România poate profita în următorii ani și despre colaborarea cu comisarul Dacian Cioloș.

Reporter: La final de mandat, spuneti-ne cum a fost colaborarea cu comisarul Dacian Cioloș?

Roger Waite: Am avut 5 ani foarte interesanți. Am fost foarte ocupați, de fapt am știut că vom fi foarte ocupați, dar am pus la punct cadrul de muncă pentru următorii 5 ani. Bineînțeles să lucrez cu el (cu Cioloș, n.red.) a fost foarte interesant. Am călătorit mult și avem foarte multe amintiri comune, din acești 5 ani

Rep.: Ce va urma în Comisia Europeană?

Roger Waite: Cred că punctul-cheie pentru noua comisie este că noi am făcut o reformă, așa că este momentul ca aceasta să fie implementată. Statele membre trebuie să aleagă ce vor face cu plățile directe, de exemplu, ceea ce e mai mult sau mai puțin finalizat, în măsura în care acestea sunt preocupate de dezvoltare. Avem deja programele care au fost prezentate la Bruxelles, acestea pot fi aprobate în lunile următoare pentru a deveni cadre de lucru pentru toată perioada până în 2020. Este clar că noua comisie va trebui să vadă care sunt etapele ce trebuie să fie parcurse  pentru a îmbunătăți sistemul, fiindcă acesta poate fi îmbunătățit.

Rep. Ați vorbit despre stabilitate pentru fermieri, nu despre schimbări pentru fermieri…De ce?

Roger Waite: De ce…Fiindcă noi am făcut schimbările, am pus la punct  cadrul de lucru, în toate statele membre se fac schimbări în ceea ce privește fondurile și avem o distribuție corectă a acestora între statele membre dar și în interiorul statelor membre.

Rep. Ce credeți despre viitorul agriculturii din România?

Roger Waite: Bine…cred că putem fi optimiști pentru că aveți câteva condiții de producție foarte bune și ați trecut printr-o serie de schimbări structurale. Din nou: În România și Bulgaria unul dintre punctele-cheie este dezvoltarea rurală, să găsiți metode să ajutați fermierii care vor să se extindă, care vor să devină mai productivi, mai competitivi, iar oportunitățile apar pentru cei care vor să profite de ele. Acesta este punctul cheie: am văzut schimbări structurale în agricultura din România, așa că suntem optimiști că producțiile pot crește și că agricultura din România poate deveni mai competitivă

Citește și

Cmentariile sunt închise