Robert Arsene (Agricover): Ne-am propus să livrăm în acest an 10.000 tone din peste 35 sortimente de legume şi zarzavaturi

49

piatafebPeste 200 de fermieri din regiunea de sud a ţării livrează, începând cu luna iunie, legume proaspete pentru hipermarketurile din România sub brandul „Dor de gust”, în jur de 10.000 de tone din peste 35 sortimente de legume şi zarzavaturi urmând să fie livrate în acest an în marile lanţuri de retail.

„Ne-am propus să livrăm în acest an 10.000 tone din peste 35 sortimente de legume şi zarzavaturi. Evident că ne dorim mai mult, dar totul depinde de calitate, sezonalitate şi de cererea din retail. În prezent, comenzile cu supermarketurile sunt la nivel de săptămână, iar livrarea la o zi sau la două zile în funcţie de cerinţa supermarketurilor. Deocamdată avem încheiate contracte cu patru hipermarketuri care au dorit să comercializeze legumele proaspete prin acest program, dar mai suntem în discuţii cu încă trei. Interesul nostru este ca preţul final negociat în numele fermierilor cu supermarketurile să ajungă maxim la el. Din preţul final practic la fermieri ajunge 95-98%, iar la noi doar câteva procente legate de costuri logistice şi de ambalare. Evident acest lucru înseamnă la consumator un preţ mai mic, iar la fermieri un preţ mai mare. Ne-a interesat ca toate părţile din acest lanţ să aibă de câştigat”, a afirmat Robert Arsene, director general al Grupului Agricover, cel care va asigura platforma operaţională a programului.

Preţurile la care vor putea fi cumpărate legumele româneşti vor fi determinate pe baza cererii şi ofertei: „Marfa românească ajunge în supermarketuri în condiţiile în care acestea au şi contracte cu parteneri externi, și totul depinde şi de anul agricol. De asemenea, în acest an nu a existat o planificare şi o coordonare şi ne-am trezit, de exemplu, că s-au produs dovlecei de trei ori mai mult decât ceea ce se cere. Evident că în aceste condiţii preţul scade. Noi negociem preţurile şi cantităţile cu supermarketurile, însă fermierul îşi ia banii în aceeaşi zi sau a doua zi după ce livrează de la liderul zonal, iar noi de la supermarket la termenul stabilit”, a completat Robert Arsene.

Deşi suma investită în acest proiecte de către Agricover rămâne încă secretă, directorul general al Grupului Agricover estimează o cifră de afaceri de 10-12 milioane de euro pe acest segment, fără a genera şi marjă de profit: „Cifra de afaceri pentru 2014, fără a genera marjă de profit este de 10-12 milioane de euro, iar ţinta este să acoperim costurile. Este un procent mic faţă de rulajul grupului Agricover care are 280 de milioane de euro anual. Importantă este formarea lanţului tehnologic pentru că ulterior să avem şi alte acţiuni cu fermierii. În acest moment am dedicat doi specialişti Agricover care au făcut o mapare a culturilor pe zone, lucrează cu planificare comercială astfel încât cunoscând dinamica consumului şi nevoile supermarketurilor pe fiecare sortiment vom porni cu recomandarea seminţelor, tehnologiilor de cultură, momentul de cultivare şi de recoltare astfel încât să existe o prelungire a sezonului de recoltare”.

Pentru 2015, Robert Arsene vizează dublarea numărului de fermieri şi a suprafeţei incluse în program de la 8.000 de hectare în acest an la 15.000 anul viitor: „Estimăm că vom lucra, în 2015, cu 400 de fermieri, iar suprafaţa să crească cu 50-60%, undeva la 15.000 de hectare. Ca producţie, dacă anul acesta avem de pe cele 8.000 de hectare în jur de 50.000 de tone, estimăm anul viitor 100.000 de tone de legume. Ne gândim şi la export, însă trebuie să avem o producţie predictibilă la un standard de calitate. Este o etapă care trebuie pregătită cu foarte mare atenţie”.

Rodica Orjanu

 

Citește și

Cmentariile sunt închise