RO PAC cere modificarea legii care permite vânzarea terenurilor către străini

36

tractorfermag

CATAR şi Alianţa ROPAC au transmis ministerului opţiunile fermierilor romȃni cu privire la principiile care trebuie să stea la baza Legii vȃnzării terenurilor, dar şi a Legii comasării terenurilor. Potrivit comunicatului de presă remis de reprezentanții acestora, Guvernul și Parlamentul României nu apără interesele țării, prin votarea legii care va permite liberalizarea pieței terenurilor agricole, în forma actuală.

“Dacă dorim eliminarea sărăciei în România, reducerea decalajelor faţă de celelalte state europene, dezvoltare durabilă, conservarea biodiversităţii, eliminarea riscurilor climaterice, supravieţuirea naţională, trebuie să avem în vedere, în cadrul strategiei de dezvoltare rurală pe termen mediu şi lung toate resursele naţionale, în special resursa umană şi pământul”, se arată în comunicatul de presă menționat.

Reprezentanții asociațiilor de fermieră explică faptul că “posibilităţile românilor de a accesa finanţări bancare sau europene pentru achiziţia de terenuri este practic nulă în comparaţie cu posibilităţile străinilor. Costurile de împrumut în România sunt de trei patru ori mai mari decât în restul Europei sau în restul lumii occidentale. Accesul la finanţări europene este mult mai anevoios în România. Subvenţionarea agriculturii româneşti este mult redusă faţă de celelalte ţări. Toate aceste diferenţe situează fermierii români, ţăranii noştri, în dezavantaj competitiv net faţă de cumpărătorul străin”.

Legea care reglementează tranzacţionarea terenurilor agricole româneşti trebuie, potrivit documentului citat, să garanteze şi să faciliteze (proporţional cu posibilităţile românilor de a cumpăra terenuri în Europa) accesul fermierilor români (persoane fizice, juridice, asociaţi, cooperative agricole) şi tinerilor fermieri români la resursa principala – pământul – cu scopul de a asigura suveranitatea alimentară a României, ocuparea forţei de muncă, distribuţia judicioasă resurselor naturale ale ţării către cetăţenii ei cu precădere, pentru a reduce decalajele între România şi celelalte ţări ale Uniunii Europene la nivel social, economic si ecologic…cele trei criterii care stau la baza asigurării sustenabilităţii dezvoltării, subiect atât de dezbătut la nivelul întregii Europe.

“Românii trebuie să ştie care este structura proprietăţii la nivelul întregii ţări. Cât din terenurile României mai este deţinut de români şi firme româneşti şi cât de alţii, având în vedere că interesul centrelor de putere economică mondială sunt extrem de interesate să achiziţioneze terenuri în România. Aici facem referire în special la China şi ţările arabe. Aceasta responsabilitate revine Guvernului României prin Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare”, afirm[ membrii CATAR ;i RO PAC.

Citește și

Cmentariile sunt închise