Riscurile bolilor transmisibile de la animal la om, discutate la București de experți în agricultură, sănătate și alimentație

24

arafatbunsRomânia dar și alte state trebuie să-și întărească mecanismele de monitorizare a alimentației, astfel încât să se reducă riscul de apariție a zoonozelor, boli comune animalelor și oamenilor, care le-ar afecta securitatea și stabilitatea, a declarat joi secretarul de stat în Ministerul Sănătății Raed Arafat.

Afirmația sa a fost făcută în contextul în care joi, la Palatului Parlamentului, experți în agricultură, sănătate și alimentație din 24 de țări membre NATO discută despre riscul impus de zoonoze.

“Este un seminar al grupului mixt pentru sănătate, agricultură și alimentație din cadrul NATO, pe partea civilă. Participă 24 de țări la acest seminar, inclusiv SUA și alte țări membre NATO, dar și Organizația Mondială a Sănătății sau Organizația pentru Sănătatea Animalelor. Se discută despre problema majoră medicală, dar care implică și lumea agriculturii și a animalelor și acestea sunt zoonozele și riscul pe care îl impun zoonozele din punct de vedere al securității și al stabilității în țările care pot fi afectate cu probleme majore”, a precizat Arafat, la Palatul Parlamentului.

El a explicat că zoonozele sunt bolile care se transmit de la animal la om, subliniind că un exemplu în acest sens este boala vacii nebune, el menționând și impactul acestei infecții contagioase calculat în miliarde de lire sterline asupra Marii Britanii.

“Se monitorizează alimentația, mâncarea pe care o mâncăm în fiecare zi, așa descoperim ceva care nu este în ordine. Și nu numai în România, dar și țările care au astfel de mecanisme și care sunt conștiente de astfel de probleme fac o monitorizare continuă și foarte atentă asupra a ceea ce mănâncă oamenii, pentru a preveni astfel de probleme”, a arătat Raed Arafat.

Secretarul de stat a subliniat că România nu trebuie să aștepte să apară astfel de probleme ca să ia măsuri.

Întrebat care sunt pericolele care pândesc România, el a spus că, la momentul actual, pericolele care pândesc România sunt pericolele care pândesc orice țară.”În cadrul acestor grupuri de lucru se iau în calcul toate ipotezele, toate posibilitățile și lumea discută și se pregătește pentru ele. Normal că astfel de probleme au apărut, au apărut într-un loc, mai apar într-un altul, apar în zone limitate, nu cu impact major. Ca grup de experți al NATO avem obligația să analizăm, să vedem ce poate să se întâmple și să recomandăm soluțiile pentru NATO. Aici sunt comasați experți pe partea de agricultură, pe partea de sănătate și pe partea de alimentație, iar rolul lor va fi să discute și să vină cu propuneri”, a adăugat secretarul de stat.

“Adică să apară probeleme care se transmit omului, care îi afectează sănătatea și atunci aceste probleme pot să aibă impact asupra mai multor țări. Cu cât țara este mai săracă și cu probleme din punct de vedere economic, cu atât impactul este major și poate să ducă la destabilizarea țării respective. În astfel de întâlniri se vine cu propuneri, cu soluții, cu o viziune de viitor de către experții în domeniu”, a arătat secretarul de stat.

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, secretarul de stat Raed Arafat și secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, au participat la deschiderea seminarului “Grupul NATO întrunit cu experți în sănătate, alimentație și agricultură”, care se desfășoară la Palatul Parlamentului.  ( Sursa: AGERPRES )

Citește și

Cmentariile sunt închise