21 iunie 2021 - 21:30

RISCA ROMANIA O RESTRICTIONARE A EXPORTURILOR DE PORUMB DIN CAUZA PPA?

Comisarul European Phil Hogan: “în acest moment nu există niciun indiciu de perturbare a fluxurilor pentru cerealele cultivate în România. Deci, nici pentru porumb!”

Impactul Pestei Porcine Africane se resimte nu doar în rândul crescătorilor de porci, ci și în rândul cultivatorilor de porumb. Agricultorii se tem că exportul de porumb românesc va fi compromis din pricina acestei epidemii. În situația în care exportul de porumb va fi restricționat, fermierii români ar suferi pagube extrem de mari, cu atât mai mult cu cât producția de porumb pe hectar este semnificativă în acest an.
Numărul focarelor de Pestă Porcină Africană a ajuns în acest moment la 1108 în 289 de localități din 17 județe, iar până la acest moment au fost uciși peste 361 000 de porci. Marea îngrijorare în rândul fermierilor este că nu vor mai putea exporta cereale în țările mari producătoare de carne de porc. România produce peste 10 milioane de tone de porumb anual și exportă aproape o treime.

Europarlamentarul Daniel Buda afirma pe pagina sa de facebook: “am solicitat Comisiei Europene, în baza procedurilor parlamentare de care răspund, să îmi comunice cum evaluează instituţia riscul ca exporturile de porumb ale României să fie restricționate și care sunt eventualele recomandări în acest sens pentru autoritățile române.
În răspunsul primit zilele acestea de la Comisarul European pentru Agricultură, domnul Phil Hogan, domnia sa m-a asigurat că epidemia de Pestă Porcină Africană nu va pune în pericol exporturile de porumb românesc.”
Redam în cele ce urmează răspunsul Comisarului Hogan:
“În conformitate cu avizul Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) privind pesta porcină africană (PPA) emis în 2014, culturile, fânul și paiele prezintă un risc foarte scăzut de a se contamina și de a rămâne contaminate cu PPA în momentul în care sunt transportate în UE.
În plus, în ciuda faptului că România este în prezent principalul stat membru producător de porumb destinat exportului pe piața mondială, volumele în cauză sunt în mod tradițional destul de limitate. Acestea au ajuns, în medie, la aproximativ 1,6 milioane de tone în ultimii 5 ani, ceea ce reprezintă aproximativ 14% din producție.
În acest stadiu, nu există niciun indiciu privind vreo perturbare a fluxurilor pe piața tradițională pentru cerealele cultivate în România.”