Rezerva de apă din solul agricol, optimă în majoritatea regiunilor agricole până pe 12 iunie

agricultura6

Rezerva de umiditate din solul agricol se va încadra, în următoarea săptămână, în limite satisfăcătoare şi optime atât în cultura grâului de toamnă, cât şi în cea a porumbului, însă pe anumite suprafeţe din Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi sudul Moldovei vor exista deficite de apă în sol, relevă prognoza agrometeorologică întocmită de către specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie /ANM/.

În ceea ce priveşte tipurile de culturi agricole, aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-50 cm, în cazul porumbului, va prezenta valori optime, apropiate de optim şi satisfăcătoare, în aproape toată ţara. În sud-estul şi local în sudul teritoriului, se va semnala seceta pedologică moderată şi local puternică.

Specialiştii ANM menţionează că, pe fondul regimului hidrotermic din aer şi sol favorabil, ritmurile vegetative la culturile de câmp şi pomi-viticole vor evolua pe ansamblu normal, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. În general, la speciile de toamnă înfiinţate în perioada optimă, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine bună şi medie, respectiv medie şi slabă la culturile întârziate fenologic, precum şi pe terenurile unde se vor semnala în continuare deficite de umiditate în sol.

La orzul şi grâul de toamnă semănate în perioada optimă se va definitiva înspicarea (100%) şi va continua înflorirea (10-100%).

Cultura de rapiţă va parcurge creşterea şi dezvoltarea boabelor şi maturitatea deplină (10-20%), în timp ce la floarea-soarelui se va semnala dezvoltarea primei perechi de frunze (80-100%) şi înfrunzirea (10-26 frunze).

Potrivit sursei citate, speciile de sâmburoase (cais, piersic, vişin, cireş) vor parcurge fazele de acumulare a zaharurilor şi coacerea fructelor, creşterea lăstarilor/frunzelor, iar soiurile de cireş ajunse la maturitatea tehnologică se vor recolta în continuare. De asemenea, la seminţoase (măr, păr, gutui) se vor înregistra dezvoltarea rodului, creşterea lăstarilor şi înfrunzirea.

Pentru viţa-de-vie din majoritatea podgoriilor se vor continua dezvoltarea aparatului vegetativ (frunze, coarde), înflorirea, iar la soiurile timpurii, formarea şi creşterea boabelor. În plus specialiştii recomandă, în perioada următoare, administrarea tratamentelor fito-sanitare la speciile de câmp, precum şi în vii şi livezi, dar şi aplicarea irigaţiilor în zonele afectate de seceta pedologică.

Din punct de vedere meteorologic, până pe 12 iunie, va predomina un regim termic al aerului normal, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale, cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului şi local căderi de grindină. În weekend, izolat, cantităţile de precipitaţii vor putea fi mai însemnate din punct de vedere agricol. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult