Rezerva de apă din solul agricol în cultura grâului de toamnă va prezenta valori apropiate de optim

20

rasadRezerva de umiditate accesibilă grâului de toamnă va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură ale țării, arată prognoza agrometeorologică publicată de Administrația Națională de Meteorologie /ANM/, valabilă în intervalul 31 martie – 6 aprilie.

Din punct de vedere meteorologic, vremea se anunță normală sub aspect termic, iar de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire treptată, în majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 4 și 12 grade Celsius în primele zile, limite apropiate de mediile multianuale, și între—2 și 8 grade Celsius, spre sfârșitul perioadei. Abaterile termice negative vor fi cuprinse între un grad și 6 grade Celsius, în toate zonele de cultură.

În timp ce temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 3 și 15 grade Celsius, la scara întregii țări, minimele se vor încadra între—6 și 8 grade Celsius, în cea mai mare parte a țării.

Regimul termic mediu diurn al solului la adâncimea de 5 cm va prezenta valori situate între 5 și 13 grade Celsius, favorabile pregătirii patului germinativ în vederea însămânțării culturilor de primăvară, în special în zonele de câmpie. De asemenea, sunt prognozate precipitații sub formă de ploi locale în cea mai mare parte a teritoriului, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare) îndeosebi în vestul, nordul și centrul țării, acestea fiind însoțite de intensificări temporare ale vântului. În primele zile ale intervalului, cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise