27 ianuarie 2022 - 04:00

Retrospectiva 2015: Martie, luna lansării PNDR 2014-2020 și a vizitei comisarului european pentru Agricultură

oficial_hogan_constantinPrima lună de primăvară a debutat cu un anunț foarte important al ministrului Agriculturii, Daniel Constantin. Acesta a declarat că “În acest an se modifică sistemul de depunere a cererilor de plată pentru că vom avea o singură cerere. Toți completează o singură cerere, fie ca sunt crescători de animale, fie că sunt fermieri din zona de producție vegetală, iar în câteva zile va începe campania de depunere la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)”. De asemenea, Constantin a vorbit despre noțiunea de “fermier activ”, care avea să pună pe jar mulți dintre agricultorii din țară.

Agricultura din România intra în febra pregătirilor de primăvară, iar producătorii cereau tot mai insistent reducerea TVA și măsuri de protecție pentru produsele autohtone. Toată atenția românilor era atrasă, însă, de viitorul Program Național de Dezvoltare Rurală, despre care apăreau tot mai multe informații. Astfel, în martie s-a anunțat că fermierii care vor folosi material genetic românesc vor obține finanțări suplimentare, la fel ca și cei care se vor asocia.

În paralel, MADR anunța că pălinca de Sălaj a intrat pe lista produselor tradiționale, iar la Cluj era organizat primul mare târg al mierii din acest an.

Phil-Hogan-la-Suinprod-RadicÎn 12 martie, în România a început vizita oficială a comisarilor europeni Phil Hogan și Corina Crețu. În timpul evenimentului, anunțat în premieră de AGRO TV, crescătorii de porci li s-au plans comisarilor de situația grea în care se află și au cerut ca în România să fie reintrodusă măsura pentru bunăstarea animalelor.Hogan și Crețu au anunțat la București că vor corela programele europene de susținere a satului românesc, deoarece foarte mulți dintre locuitorii din mediul rural se află sub limita normal de sărăcie. Cei doi comisari au acordat, cu această ocazie, interviuri în exclusivitate pentru AGRO TV, în care au anunțat că vor sprijini România.

Acesta a fost un semnal extraordinar pentru țară, de care oficialii erau gata să profite…Iar rezultatele nu s-au lăsat așteptate, așa că aproape imediat s-a vorbit despre deschiderea pieței din China pentru anumite produse românești și despre plecarea unor camioane cu berbecuți către Libia.

După o lungă perioadă de ambiguitate, în martie la ANSVSA a fost numit un nou președinte: Dumitru Băiculescu, care a ajuns în cel mai înalt post din instituție exact când aceasta era din nou în alertă, fiindcă  se vorbea din nou despre Boala Limbii Albastre.

ministrul constantinFinalul de lună a adus cu el și cel mai așteptat și mai anunțat eveniment din Agricultură: lansarea primelor două măsuri din noul PNDR. Astfel,  în 25 martie, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunțat oficial că se primesc proiecte pentru submăsurile 4.1, pentru Instalarea tinerilor fermieri și 6.1, pentru ferme.

În centrul țării, primul premiu european pentru Mediu acordat unui sit Natura 2000 ajungea în România, pentru rezultatele obținute de Fundația Adept în zona Târnavelor.

Așa se încheia cea de a treia lună a anului, cu multe evenimente notabile, dar și cu semne puternice de îngrijorare, fiindcă abolirea cotelor de lapte se apropia cu repeziciune, iar fermierii promiteau să iasă în stradă, pentru proteste.

În martie:

Personalitatea lunii a fost Phil Hogan, care a decis ca prima sa vizită într-o țară europeană să o efectueze în România, ca pe un semn de respect vizavi de predecesorul său, Dacian Cioloș.

Evenimentul lunii și, probabil al anului, a fost deschiderea oficială a noului PNDR, din 25 martie.