3 decembrie 2021 - 13:00

Retrospectiva 2015: Iulie, luna Caravanelor PNDR

 

constantin_aradVara anului 2015 a fost una fierbinte pentru agricultura românească, din toate punctele de vedere. În prima zi de iulie a venit anunțul că au fost plătite subvențiile pentru fermierii din zonele montane și, imediat după a izbucnit un nou scandal când marii fermieri au pus la zid bisericile și mănăstirile care solicitau bani prin noul PNDR, deși, multe dintre ele, își arendaseră terenurile. Spiritele s-au încins, iar disputa a fost dezamorsată de MADR prin explicitarea noțiunii de fermier activ.

Tot în vara anului 2015 a intrat în vigoare și Legea Pajiștilor. Printre altele, aceasta prevede că “”În vederea accesării fondurilor europene aferente plăților pe suprafață, utilizatorii de pajiști – fermieri activi, persoane fizice și juridice, în calitate de proprietari și/sau deținători legali ai dreptului de utilizare a terenului, au obligația, pentru anul 2015, să asigure încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, în oricare din zilele perioadei de pășunat, sau cosirea cel puțin o dată pe an a vegetației”.

Pe de altă parte, 10 iulie  a  fost ultima zi în care au fost primate cererile unice de plată de  APIA, adică această dată a marcat finalul campaniei de depunere de documente cu sau fără penalizări.

combina_culesDe ce a fost interesantă această lună? Fiindcă aceasta a fost marcată de o serie de evenimente organizate pentru locuitorii zonelor rurale din România, de la sărbători câmpenești, cum a fost cea a teilor de la Luncavița, la târguri de locuri de muncă sau cursuri pentru fermieri.

În iulie cei de la Cramele Recaș au anunțat că vor avea cea mai modernă linie de îmbuteliere din Europa.

În 8 iulie, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunțat oficial deschiderea a patru noi submăsuri din noul PNDR: SubMăsura 4.1a — Investiții în exploatațiile pomicole, SubMăsura 4.2 — Investiții pentru procesarea/marketingul produselor agricole, SubMăsura 4.2a — Investiții în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol și SubMăsura 6.3 — Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici. După doar câteva zile, oficialul a anunțat că se pot depune proiecte pentru alte trei submăsuri: Astfel, ministrul Agriculturii a anunțat lansarea sub-măsurii 4.3 „Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea  sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice” – a) IRIGAȚII, a sub-măsurii 6.2 „Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale”  și a sub-măsurii 6.4 „Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole”.

Iulie a fost luna Caravanei PNDR. Astfel, pe parcursul ei oficialii ministerului, în frunte cu ministrul Daniel Constantin și secretarul de stat George Turtoi au colindat județele României pentru ale vorbi agricultorilor despre noul Program și, mai ales, pentru a-I asculta.

În timp ce meteorologii emiteau un cod de caniculă după altul, campania de recoltare a grâului era pe terminate, iar datele venite de la agricultori erau derutante. Cei care aveau sisteme de irigații, cum ar fi Viorel Nica,  raportau producții bune și foarte bune, de până la 8 tone/hectar, iar cei fără irigații abia dacă sperau la 2-3 tone/hectar. Un lucru, însă, era clar: producția de grâu nu avea cum să fie la fel de afectată cum se anunța a fi cele de porumb și floarea-soarelui…Fermierii cereau déjà declararea stării de calamitate pentru secetă.

Și totuși, în planul al doilea apărea o veste bună: se anunța începerea cadastrării pentru mai multe zone din țară.

Între timp, fermierii francezi, cunoscuți pentru metodele radical pe care le folosesc pentru a se proteja , s-au revoltat și au blocat granițele cu Germania și Spania pentru a împiedica intrarea produselor străine în țara lor.

constantin_agigea_agroPersonalitatea lunii iulie a fost, fără îndoială, ministrul Agriculturii Daniel Constantin care, după ce a reușit obținerea reducerii TVA pentru alimente, în iulie a realizat un tur de forță în care a alternat vizitele în județe, cu Caravana PNDR și lansarea noilor submăsuri PNDR.

Evenimentele lunii au fost Caravanele PNDR care au pus față în față oficialii ministerului și fermierii și au provocat discuții pe teme foarte delicate, uneori.