19 septembrie 2021 - 13:22

Retrospectiva 2015: Ianuarie, luna în care a fost anunțată oficial deschiderea noului PNDR și a izbucnit scandalul “Mită la Minister”

zapada3Așa cum am promis, vom trece în revistă evenimentele care au marcat fiecare lună a anului care se va termina peste câteva zile. Ce a însemnat 2015 pentru agricultorii din România afli, pas cu pas, doar de la AGRO TV, din cea mai exactă retrospectivă din domeniu. Tot de aici vei afla cine sunt personalitățile care s-au remarcat de-a lungul fiecărei luni și ce evenimente au marcat puternic agricultura și fermierii.

Ianuarie

În prima lună a anului, chiar în primele zile ale acesteia,  Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) raporta un grad de absorbție a fondurilor europene de aproape 80% și se vorbea pentru prima dată de creșterea acestuia prin Programul de Dezvoltare Rurală.

Ianuarie a fost o lună extreme de rece pentru români, iar agricultorii s-au temut ca temperaturile scăzute să le afecteze culturile. În paralel, ei au fost chemați să depună cererile pentru ajutoarele de stat până în 15 ianuarie, la sediile Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură  (APIA).

Un eveniment important, care nu a trecut neobservat, însă, a fost că s-au schimbat regulile pentru finanțarea europeană. “Începând din acest an au intrat în vigoare reguli noi pentru fermierii care vor subvenții în perioada 2015-2020.Astfel, pentru a putea beneficia de acordarea de plăţi directe, fermierii trebuie să fie înscrişi în Registrul unic de identificare, administrat de APIA, și să depună cerere unică de plată în termen.De asemenea, fermierii trebuie să își intabuleze proprietatea, să identifice, să declare şi să delimiteze cu exactitate parcelele agricole într-o aplicaţie electronică şi să utilizeze datele cadastrale disponibile. Pentru a fi bine-înțeleși, oficialii europeni au stabilit și câteva definiții”, scria agro-tv.ro, în primele zile ale anului.

Tot atunci, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a anunțat că din luna februarie se vor primi proiecte pe noul PNDR, ceea ce nu s-a întâmplat din păcate, data de începe a programului fiind amânată până în 25 martie.

nagy_madrIanuarie nu a fost o lună obișnuită pentru Ministerul Agriculturii, care a fost zguduit de un imens scandal când un secretar de stat, Nagy Peter Tamas, și secretarul general Virgil Găman au fost acuzați de luare de mită și destituiți sau obligați să își depună demisiile. Scandalul de corupție nu l-a ocolit nici pe europarlamentarul din Comisia de Agricultură, Laurențiu Rebega, implicat și el în același caz. Și atunci,AGRO TV a oferit informații la zi și în exclusivitate despre cazul de corupție din  minister!

“Săptămâna Verde” de la Paris, însă, a fost un prilej de mândrie pentru producătorii români care au prezentat aici nu mai puțin de 10 produse tradiționale, în timp ce o altă companie, producătoarea magiunului de Topoloveni anunța intrarea pe alte piețe externe, în timp ce în țară, ministrul Agriculturii vorbea pentru prima dată despre “Carnetul de producător” care trebuie să fie folosit de membrii fiecărei familii de fermieri care dorea să își comercializeze produsele în piețe. Discuțiile legate de acest carnet, însă, erau abia la început și nu prevesteau nici pe departe conflictele ce aveau să apară între oficiali și agricultori din cauza lor. Era doar începutul…

În 22 ianuarie, în studioul AGRO TV s-a aflat secretarul de stat Daniel Botănoiu care a vorbit în premieră despre programele pentru pomicultură, despre cadastru și despre diferențele de plată pentru fermieri.Tot atunci, directorul AFIR, David Popescu, estima că se vor putea depune cereri pentru noul PNDR până la finele lui septembrie, termen care a fost ulterior amânat.

Pentru a analiza stadiul viitorului PNDR, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, s-a deplasat la Bruxelles, unde a discutat cu comisarul european din sector Phil Hogan și, după revenirea în țară a anunțat că programul va fi deschis în martie, ceea ce s-a și întâmplat și, imediat după această deplasare, comisarul a acordat în exclusivitate primul său interviu unui organ de presă din România, AGRO TV.

dancila_rosuPe plan extern, Irlanda a anunțat că va exporta carne de vită în SUA, ceea ce a schimbat cel puțin pe moment echilibrul de forțe de pe piață, iar Vladimir Putin a amenințat Europa că va boicota producătorii de produse alimentare.

În opinia AGRO TV:

Personajul lunii: Europarlamentarul Viorica Dăncilă a fost nominalizată la premiul european pentru cel mai eficient europarlamentar din domeniul Agriculturii.

Evenimentul lunii: Izbucnirea scandalului de mită la ministerul Agriculturii, în care a fost implicat un secretar de stat, un secretar general și, în plus, un europarlamentar.

Urmează luna februarie!