27 ianuarie 2022 - 05:34

Retrospectiva 2015: Februarie, luna marilor frământări

februarieCea de a doua lună a lui 2015 a debutat cu câteva semnale, foarte bune, de altfel, venite din afara țării. Astfel, prințul Charles a anunțat că înființarea unei fundații proprii pentru susținerea dezvoltării rurale din România și, mai ales, faptul că va susține produsele bio autohtone, considerate de Alteța Sa ca fiind foarte bune. Pe de altă parte, Phil Hogan a anunțat că va susține fermierii din țările din Estul Europei, puternic afectați de impunerea embargoului rusesc. Încă din primele zile de februarie s-a știut că Hogan va efectua prima sa vizită oficială în România, ca pe un semn de apreciere pentru ceea ce a făcut fostul comisar european pentru agricultură, românul Dacian Cioloș.

În țară, în locul secretarului de stat demisionar, Nagy, a fost numit Ioan Uțiu în postul de la Ministerul Agriculturii. Fostul militar de carieră se implicase și până la numire în activități de susținere a satului românesc, iar ideile sale legate de valoarea produselor românești nu s-au schimbat nici pe parcursul mandatului de la minister. El va demisiona din această funcție în noiembrie, după schimbarea Guvernului.

Fermierii, însă, aveau toate motivele să fie îngrijorați. În țară se vorbea din nou despre apariția unor noi focare de Boala Limbii Albastre, prețul cărnii de ovine a coborât sub 6 lei, iar cel al cărnii de porc a ajuns la 4 lei/kilogram și crescătorii de vaci erau profund îngrijorați de anunțata eliminare a cotelor de lapte. Pentru mulți dintre ei acest pas echivala cu falimentul, după cum se spunea adesea în cea de a doua lună a anului. Pentru ca situația să fie și mai complicată Consiliul Concurenței a anunțat la mijlocul lunii că va analiza contractele și licitațiile de pe piața laptelui, precum și alte aspecte legate de firmele din domeniu, băcnuite că ar fi recurs la practici incorecte.

charlesCu un PNDR supus analizei Comisiei Europene, fermierii români cereau sprijin. Unii dintre aceștia, din zonele montane, de exemplu au solicitat subvenții speciale, date fiind condițiile dure de muncă, iar ministrul Daniel Constantin a promis că le va lua în calcul cerințele.

De fapt, la minister și la agenții se lucra intens la propunerile pentru ghidurile necesare implementării noului PNDR și la metodologii.Dar acestea nu erau singurele probleme ale oficialilor MADR, fiindcă producătorii cereau tot mai insistent schimbarea legii etichetării alimentelor și reducerea taxei pe valoarea adăugată pentru produsele alimentare.

În Februarie:

Personalitatea lunii a fost prințul Charels care a anunțat că îi va susține pe producătorii Bio din România,

iar

Eroii lunii au fost: agrariamembrii Eco Ruralis care, discret dar eficient au lansat catalogul semințelor tradiționale românești și su susținut puternic micii fermieri, care nu au abandonat soiurile tradiționale.

Evenimentul lunii: Anunțul făcut de DLG potrivit căruia târgul AGRARIA avea să se mute la Jucu, după ce mai mulți ani a fost deschis la Cluj. Noua amplasare le oferea comercianților de mașini și utilaje posibilități multiple și, în același timp, locul potrivit pentru un târg de mare amploare, cel mai mare din Transilvania.