Rețeta succesului: Producții frumoase pe timp de secetă!

Cultivatorii de lavandă sunt poate printre puținii fermieri care spun ca seceta are și părțile ei bune. Pentru că nu iubește foarte mult apa, aceasta plantă medicinală aflată în topul preferințelor multora dintre noi a avut un an foarte productiv.lavandă

„Lavanda este asemeni prunilor. Se spune că în anii cu secetă prunele dau cea mai bună țuica. La fel și lavanda, în acești ani are cea mai bună productivitate, dar și cel mai puternic parfum. Așa că anul acesta, în care nu prea au căzut precipiații, pentru noi, cultivatorii de levănțică, a fost unul foarte bun. Vorbesc din experiența personală, cu atât mai mult cu cât am suprafețe de cultură și în Argeș, și în Sibiu”, spune Andrei Șinar.

Răsplata pe care lavanda o oferă cultivatorilor este nemăsurată, atât financiar, cât mai ales pentru sănătate.

„Uleiul obținut prin distilare este foarte puternic mirositor și se recomandă pentru liniștire, ne ajuta să avem un somn odihnitor. Se folosește în apa de baie, în amestec cu alte uleiuri, ori pentru masajul de relaxare sau pentru echilibrare emoțională”, recomanda cultivatorul.

Pe lângă ulei, foarte apreciată este și apa de lavandă, mai ales în dermatologie.

„În special apa de lavandă este recomandată adolescenților care au probleme cu acneea, dar tratează foarte bine și arsurile solare sau de orice fel și, în general, calmează foarte mult pielea iritată”, a mai spus Andrei Șinar.

Cu o suprafață de 5000 mp de cultură, împărțiți atât la Șura Mare, în Sibiu, cât și în județul Argeș, fermierul spune că este mulțumit de randament, nu se plânge nici când vine vorba despre mâna de lucru, pe care o are asigurată, și nici dacă ne referim la calendarul lucrărilor agricole, cu atât mai mult cu cât planta nu este prea pretențioasă. Ea cere cu moderație apă, pământul se lucrează mecanizat, iar recoltarea, dacă se face la momentul optim, nu ridică prea mari probleme.

Nici cu desfacerea nu întâmpină greutăți, pentru că atât derivatele obținute prin procesare – ulei și apă de lavandă –, cât și săculeții ori buchetelele de flori sunt prezente în mai toate casele și reprezintă mereu un cadou perfect. Suficiente motive să ne împrietenim mai mult cu levănțica, dar și o bună idee de afacere, dacă dețineți o bucată de teren.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole