6 iulie 2022 - 17:02

Rețeta de brânză UNICĂ prin care un cioban a cucerit piața. Vin turiști din toată țara să o cumpere

Creșterea animalelor este o îndeletnicire din ce în ce mai dificilă în țara noastră, pe care mulți aleg să o abandoneze din cauza greutăților pe care le întâmpină. Totuși, mai sunt și crescători care reușesc, în ciuda tuturor greutăților, să facă lucruri speciale. În călătoriile sale pentru a descoperi realitățile rurale din țară, realizatorul Bogdan Tudor a găsit, la Bistrița Bârgăului, un crescător de animale care face o brânză unică în zonă, pe care o îndrăgesc atât localnicii, cât și turiștii.

”Noi, pe această pășune, le îmbinăm toate laolaltă – oi, vaci, capre. Tot laptele îl procesăm în stână, iar produsul este unul foarte gustos și foarte bun, care se cere foarte tare pe piață. Deci noi închegăm tot laptele laolaltă și îl facem caș, care are un gust aparte. Laptele se procesează altfel față de cel de la o singură specie. Sunt mai multe condiții care trebuie îndeplinite, mai sunt și secrete care nu se spun.

Noi ne-am făcut niște calcule, și ieșim mai bine decât dacă am da laptele. În zonă, prețul la laptele de vacă este undeva la 75 de bani, la oaie este 2,5-3 lei, iar la capră este undeva între ele, pentru că la laptele de capră nu prea este desfacere. La noi în zonă, oamenii nu prea sunt obișnuiți să consume lapte de capră. Noi, din lapte, facem caș, urdă și jintiță. Este rețeta noastră, moștenită din bătrâni”, ne-a povestit Grigore Rus, crescător din comuna Bistrița Bârgăului.

Potrivit lui, produsele pe care le face se dau ca pâinea caldă, fiind îndrăgite atât de localnici, cât și de turiștii care vin din toate zonele țării, inclusiv din Capitală.

- Publicitate -

”Produsele pe care le facem noi nu ajung. Este o cerință foarte mare pentru toate, fiindcă nu există în zonă produse asemănătoare. Sunt și turiști care cumpără. Acum vreo două săptămâni, am dat 160 de kilograme la niște turiști din București”, ne-a mai spus ciobanul bistrițean.

Pentru a afla întreaga poveste a sa, vă invităm să urmăriți ediția completă a emisiunii ”Realități Rurale”, pe canalul de youtube AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.