Retailul vinde circa 50 la sută din producția internă de legume-fructe. Încă importăm 10 procente din necesar

9

danielagroMinistrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat că aproape de 50 la sută din producția de legume vândută în hipermarketurile de la noi din țară este de proveniență românească. În ciuda acestui fapt, din cauza problemelor de organizare pe care România le are în sectorul de profit, încă se importă 10 procente din necesarul de legume-fructe. 

„Astăzi, peste 40%, aproape de 50 la sută din producția vândută în hipermarketuri este de proveniență românească. S-au îmbunătățit foarte mult lucrurile în ultima perioadă. Marile magazine au nevoie de continuitate, de producție constantă, de calitate”, a spus ministrul Agriculturii în conferința Agri-business pe profit. „De ce se importă, (…) încă avem o problemă de organizare. Am luat datele de la INS și, (…) pe sectorul de legume-fructe, în general, România produce mai mult decât nevoile de consum pe care le are. Însă, din cauza acestei lipse de organizare, din lipsa depozitelor, din lipsa de procesare, din lipsa capacității de a duce aceste produse pe rafturi, avem încă o zonă de import undeva de 10 la sută”.
În ceea ce privește finanțarea a 35 de depozite destinate sectorului legume-fructe, Constantin a spus că proiectele s-au depus până în luna februarie 2013 și că totul se află încă în faza de evaluare, după care vor începe investițiile.
„Eu sper să le dăm cât mai repede în funcțiune pe acelea și nu numai pe acelea, pentru că n-o să rezolve acele 35 de depozite problema pe care o are România. Sper, în continuare, ca pe măsură ce producția crește, cei care înțeleg că și pe viitoarele fonduri vom finanța proiectele integrate, să fie stimulați să construiască în continuare depozite”, a adăugat ministrul Constantin.
În opinia sa, depozitele ideale de legume-fructe cele care au pe lângă depozitare, etichetare, sortare, respectiv ambalare și partea de condiționare, adică de mărire a duratei de viață a produselor românești.
„Hipermarketurile astăzi solicită producții constante pentru a vinde și, astfel, n-ar mai face importuri, dar cu o calitate foarte bună și care să fie găsite 12 luni pe an, nu 4-5 luni, așa cum avem noi”, a afirmat Constantin. (Sursa: recolta.eu)
Citește și

Cmentariile sunt închise