Restricțiile la importul de cereale ucrainene ar putea fi prelungite. Ucraina: „Suntem împotrivă, nu e corect!”

Acordul privind restricțiile la importul de cereale ucrainene în cinci state UE ar putea fi prelungit „cel puţin” până la sfârşitul lunii octombrie, potrivit declarațiilor făcute marți de comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, informează AFP, citată de AGERPRES.

Declarația lui Janusz Wojciechowski vine după ce Ucraina i-a cerut marţi Comisiei Europene să nu prelungească dincolo de data de 5 iunie restricţiile temporare aplicate importurilor patru produse agricole ucrainene în România, Polonia, Bulgaria, Slovacia şi Ungaria, invocând că această decizie a provocat „dificultăţi” sectorului agricol ucrainean.

„Este necesar să se prelungească (aceste restricţii) cel puţin până la sfârşitul lunii octombrie şi, în mod ideal, până la sfârşitul anului, după recolte, altfel vom avea o problemă uriaşă”, a declarat Wojciechowski la încheierea reuniunii de marți a miniştrilor agriculturii din statele membre UE, precizând însă că, deocamdată, Comisia nu şi-a adoptat o poziţie oficială în această privință.

„Problema este că acum există mai multe cereale în rezervele statelor riverane decât în Ucraina. Trebuie să extindem restricţiile temporare la import pentru a îmbunătăţi situaţia”, a adăugat Wojciechowski, solicitând mai multe mijloace logistice pentru a reduce stocurile de cereale.

Aceste restricţii au fost denunţate de ministrul ucrainean al agriculturii Mykola Solsky, prezent marţi la Bruxelles.

„Suntem împotrivă şi credem că nu este o acţiune corectă (să fie limitate importurile din Ucraina, n. red.)”, a declarat Mikola Solski, după întâlnirea cu omologii săi din statele UE, aminind chiar de posibilitatea ca Ucraina să se adreseze Organizaţiei Mondiale a Comerţului dacă Bruxellesul nu dă curs cererii sale, relatează agenţia EFE, citată de AGERPRES.

- Publicitate -

Solski a susţinut că, la „câteva zile” după ce Comisia Europeană a acceptat restricţionarea importurilor din Ucraina de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui în România, Polonia, Bulgaria, Slovacia şi Ungaria, sectorul agricol ucrainean a început să se confrunte cu „mari dificultăţi” în scoaterea cerealelor din ţară, arătând că această situație ar favoriza Moscova.

Şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski criticase anterior „măsuri protecţioniste severe, chiar crude”.

De altfel, restricţiile sunt contestate și de 12 state UE, printre care Franţa şi Germania, care şi-au exprimat „îngrijorările serioase” la mijlocul lunii mai cu privire la acest „tratament diferenţial în cadrul pieţei interne” şi au cerut „discuţii suplimentare” cu privire la ajutorul de 100 de milioane euro propus de Bruxelles pentru fermierii din cele cinci ţări afectate de importurile de cereale ucrainene.

„Sper să fi convins statele membre că (acest ajutor) este corect şi criteriile alese sunt corecte, sper că nu mai există obstacole în calea votării acestui ajutor şi că acesta va fi transferat cât mai repede posibil fermierilor”, a spus comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

La rândul său, ministrul francez al agriculturii şi alimentaţiei, Marc Fesneau, a avertizat că pentru dificultăţile cu care se confruntă ţările limitrofe cu Ucraina, „avem nevoie de răspunsuri colective şi nu individuale, altfel deschidem uşa către ceva rău pentru spiritul construcţiei europene”, relatează jurnaliștii AFP, citați de AGERPRES.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole