RESIMTE ROMANUL RATA INFLATIEI SI CRESTEREA PRETURILOR?

Inflatia din luna iunie s-a mentinut la aproape acelasi nivel cu luna anterioara si a indicat o crestere de 5,4% a preturilor de consum. Senatorul Florin Cîtu este de parere ca aceasta manevra apartine echipei PSD manageriate de Liviu Dragnea pentru a putea tine în frâu economia supraîncalzita si pentru a devaloriza banii împrumutati.

Rata inflatiei masurata cu indicele armonizat (IAPC), cel care este relevant pentru comparatia cu tarile din UE si pentru aderarea la zona euro, a continuat sa creasca în ultimile luni. Analistii economici sunt de parere ca scaderea salariilor nete plus rata inflatiei au determinat ca salariile nete sa scada cu aproximativ 1%. Florin Cîtu este de parere ca o inflatie mare reduce valoarea banilor pe care statul îi returneaza din împrumuturi si în acest mod cresc artificial veniturile la bugetul de stat. În opinia senatorului, asa se explica de ce Liviu Dragnea si PSD au afirmat: «Este ok, nu a murit nimeni de o rata a inflatiei de 6% sau 7%. Uitati-va cât era în 2007!»
Indiferent de neîntelegerile sau de refuielile regasite pe scena politica cert este ca datele INS nu pot fi contestate si este mai mult decât evident faptul ca preturile s-au scumpit cu 5,4% în luna iunie si acest trend continua alarmant si în aceasta luna. Daca ar fi sa ne facem o idee cu privire la cât de greu este traiul românului de rând, doar în luna iunie, fata de aceeasi luna a anului trecut, marfurile alimentare s-au scumpit cu 3,86%, preturile marfurilor nealimentare au urcat cu 7,82%, iar preturile serviciilor au crescut cu 2,58%.

Raportat la ultima luna a anului trecut cele mai mari cresteri de preturi s-au înregistrat în luna iunie la alte legume si conserve de legume (15,99%), fructe proaspete (14,33%), cartofi (11,56%), gaze naturale (10,43%) si transportul aerian (10,22%).
Pretul combustibililor, care are un impact major asupra celorlalte preturi, a crescut în luna iunie fata de decembrie 2017 cu 6,18%.
Asteptam cu nerabdare sa vedem preturile la raft în luna septembrie atunci când analistii economici preconizeaza scumpiri în lant.
Sursa: graiulsalajului
Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult