Reprezentanții Ministerului Agriculturii și cei ai crescătorilor de ovine s-au întâlnit. Află ce au discutat!

oiddIeri, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a avut loc o întâlnire la care au participat secretarii de stat Daniel Botănoiu (MADR), Georgeta Bratu (MMFPSPV), Dan Manolescu (MFP), și reprezentanţii asociaţilor crescătorilor de ovine din România.

Discuţiile au vizat mai multe subiecte, printre care posibilitatea găsirii unei derogări de la Codul Muncii cu privire la angajarea prin contract a ciobanilor, clarificări legate de adaptarea impozitării exploatațiilor din zona montană la veniturile din această zonă defavorizată, clarificări privind plata TVA-ului pentru fermierii care depășesc cuantumul de 65.000 euro/an, clarificări privind impozitarea subvențiilor care se dau în agricultură, chestiuni legate de înființarea Camerelor Agricole, a legii pajiștilor și a certificatelor de producători.

În ceea ce priveşte solicitarea reprezentanţilor crescătorilor de ovine de a identifica o derogare de la Codul Muncii cu privire la angajarea prin contract a ciobanilor pe motiv că această măsură ar fi neaplicabilă din cauza educației precare a acestora și a părăsirilor dese a locurilor de muncă înregistrate în acest domeniu, s-a convenit înființarea unei comisii interministeriale care, împreună cu delegații crescătorilor de ovine,să identifice posibilitatea unei derogări de la Codul Muncii fie printr-un statut al ciobanilor, fie prin modificarea legii zilierilor astfel încât să fie cuprinsă și această categorie socio-profesională.

​Referitor la adaptarea impozitării exploatațiilor agricole la veniturile mai mici din zonele montane defavorizate, li s-a comunicat fermierilor că această măsură va fi aplicată începând cu anul viitor.

​Cu privire la plata TVA-ului pentru vânzările care depășesc cuantumul de 65.000 euro/an, reprezentantul Ministerului Finanţelor Publice le-a comunicat fermierilor că această măsură este corectă și se aplică tuturor celor care depășesc acest cuantum, indiferent de obiectul de activitate.

De asemenea, la intervenția secretarului de stat Daniel Botănoiu, s-a convenit ca Ministerul Finanțelor Publice să transmită o circulară către toate administrațiile financiare județene, astfel încât să existe o practică unitară în ceea ce privește colectarea impozitelor provenite din activitățile agricole.

La finalul discuțiilor, secretarul de stat Daniel Botănoiu a clarificat câteva aspecte privind legea pajiștilor, legea înființării camerelor agricole, precum și unele chestiuni legate de implementarea certificatelor de producători în piețe.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult