Reprezentanții Ministerului Agriculturii, prezenți la reuniunea Consiliului Uniunii Europene de la Luxemburg

23

constantinirimescu

În perioada 24-25 iunie 2013 a avut loc, la Luxemburg, reuniunea Consiliului Uniunii Europene – Agricultură şi Pescuit. Delegaţia României a fost condusă de Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltării Rurale si de Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Scopul întâlnirii l-a constituit renegocierea mandatului acordat Preşedinţiei in vederea trialogului final cu Parlamentul European şi cu Comisia Europeană din 26 iunie a.c. Astfel, Preşedinţia irlandeza a supus atenţiei miniştrilor mai multe documente cu potenţiale soluţii de compromis pentru anumite elementele de sensibilitate politica, cum ar fi definiţia fermierului activ, plafonarea, înverzirea, tinerii fermieri, sprijinul naţional tranzitoriu, plata redistributivă, sprijinul cuplat.

Pentru România au fost de maxim interes următoarele puncte: impunerea unei definiţii mai robuste pentru fermierul activ, aplicarea în mod opțional a plafonării, creşterea procentului pentru plăţile naţionale tranzitorii, o alocare mai importantă pentru sprijinul cuplat, flexibilizarea şi o mai bună adaptare a cerinţelor de înverzire la specificul naţional, o schema pentru tinerii fermieri obligatorie în pilonul 1 şi mai ambiţioasă în recompensarea tinerilor.
În acest sens, România a reuşit să obţină o definiție a fermierului activ mai puţin restrictivă, care, deşi exclude beneficiarii care nu practică preponderent activităţi agricole, lasă statelor membre posibilitatea adaptării la specificul naţional.

Referitor la plafonare, aplicarea va fi pe baze voluntare, cu obligativitatea aplicării unor reduceri pentru transele de peste 300.000 euro. La plăţile naţionale tranzitorii s-a obţinut o creştere de 39%, prin aplicarea noilor procente: începând de la 75% in 2015 si ajungând la 50% în 2020. Procentul pentru sprijinul cuplat a fost majorat de la 10% la 13%, la care se pot adăuga încă 2% pentru culturile proteice. Un rezultat considerabil îl reprezintă şi posibilitatea aplicării plăţii redistributive pentru primele hectare şi de către SM SAPS, ceea ce presupune ca se va putea acorda o plată suplimentară pentru primele 30 de ha.

Sprijinul pentru tinerii fermieri va fi obligatoriu în cadrul primului pilon, iar pragul de aplicabilitate va fi între 25 si 90 ha. Pentru componente de înverzire, România a obţinut mai multă flexibilitate pentru diversificarea culturilor, respectiv aplicarea a două praguri în funcţie de mărimea fermei – primul între 10-30 ha presupune diversificarea a doar două culturi și un al doilea peste 30 ha cu 3 culturi. Păşunile permanente vor fi raportate în continuare la nivel naţional, iar zonele de interes ecologic vor trebui observate numai la fermele de peste 15 ha.
Cel mai important obiectiv atins de către România îl reprezintă corectarea erorii la alocarea pentru Programul viticol 2014-2018. Astfel, pentru perioada următoarei programări de 5 ani s-a obţinut o finanţare totală de 238,5 milioane euro, reprezentând 47,7 milioane euro/an.

 

Citește și

Cmentariile sunt închise