Reprezentanţii agricultorilor cer decretarea stării de urgenţă din cauza secetei: Avem rezerve de cereale pentru două săptămâni

Reprezentanţii Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) cer instituirea stării de urgenţă din cauza secetei. Preşedintele organizaţiei susţine că 80 la sută din cultura de porumb este compromisă. “Statul ar trebui să sisteze urgent exporturile, să gestioneze corect stocurile existente de cereale, prin însilozarea lor în condiţii de siguranţă, şi să pună în funcţiune toate instalaţiile de irigaţii,” a spus Baciu, potrivit Mediafax.

În plus, preşedintele LAPAR susţine că rezervele de cereale ale României mai ajung pentru cel mult două săptămâni, după care va fi nevoie să se recurgă la importuri.

Mai mult, potrivit lui Baciu, peste 80% din culturile de porumb riscă să fie compromise, floarea soarelui riscăsă piardă 50% din producţie, iar la grâu s-a obţinut jumătate din cultura de anul trecut.

Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a declarat însă că nu este cazul decretării unei stări de urgenţă şi că statul a luat câteva măsuri împotriva secetei.

Premierul Victor Ponta a anunţat marţi că Guvernul va reduce tariful la apa folosită pentru irigaţii cu 50 lei/mia de metri cubi, va aloca suplimentar 25 milioane euro pentru proiecte de irigaţii şi îi va despăgubi pe fermierii afectaţi de secetă. El a arătat că reducerea tarifului la irigaţii va permite creşterea suprafaţei irigate cu cel puţin 35.000 hectare.

Despăgubirile vor fi acordate, după încheierea campaniei de recoltat, pentru întreprinderile mici şi mijlocii a căror producţie a fost afectată cu cel puţin 30%, veniturile acestora urmând să fie compensate, raportat la anii trecuţi, cu 80% din pierderea înregistrată în acest an din cauza secetei, precum şi pentru fermierii care nu se încadrează în categoria IMM-urilor, aceştia urmând să beneficieze de un ajutor individual de 7.500 euro.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat tot marţi că seceta a afectat culturile agricole din judeţele din sudul, sud-estul şi estul ţării, iar după recoltare Ministerul Agriculturii va stabili cuantumul sumelor cu care vor fi despăgubiţi agricultorii.

“Judeţele din Ardeal au fost oarecum ferite de aceste probleme. Dacă vă uitaţi pe harta deşertificării veţi vedea că pe zona de sud avem cele mai multe probleme. Nu pot să fac o estimare în momentul de faţă, pentru că suntem în plină campanie de recoltare. La grâu avem 80% din producţie recoltată”, a spus Constantin.

Ministrul a afirmat că după recoltare vor fi stabilite concluziile şi va intra în vigoare o hotărâre de guvern pentru acordarea de despăgubiri.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult