REPORTAJ VIDEO: Villa Yustina, locul în care au renăscut podgoriile tracilor

34

Tracii, atât de iubiți de părintele istoriei, Herodot, pentru vitejia și eroismul lor au trăit în niște locuri pe măsura firilor lor, acolo unde munții Rhodope se întâlnesc cu dealurile blânde pentru a forma una dintre cele mai frumoase regiuni ale Bulgariei de azi, Yakata.

Leagănul celor mai fascinante legende și povești, locul în care pământul ascunde încă vestigii trace, satul Ustina se află la doar 26 de kilometri de orașul bulgăresc Plovdiv. Aici se spune că s-ar afla, nici mai mult nici mai puțin decât fosta capitală a Traciei Mari, dispăruta Besapara. Deși ruinele vechii cetăți nu au fost încă descoperite, frumusețea maiestuasă a locurilor, oamenii aprigi care trăiesc în zonă și podgoriile nesfârșite care par a renaște mereu, din cenușă, ne sun clar că acest loc merita un oraș pe măsură, o capitală.

La urma urmelor, tracii erau de fapt și de drept, așa cum spun legendele și întreaga mitologie,  apărătorii templului lui Dyonisos, zeul vesel al podgoriilor, adică cei mai dragi servitori ai lui și, din acest motiv, deținătorii privilegiați ai tuturor secretelor vinului bun…stăpânii celor mai bune vinuri bulgărești, dintre care bijuteria locului este misteriosul Rubin, bătura roșie ca sângele tracilor, aspru și puternic ca ei.

Ei bine, în acest loc, în țara tracilor și a Rubinului, a renăscut și crește podgoria de la Vila Yustina, una dintre cele mai mari exploatații viticole din întreaga Bulgarie.

Villa Yustina a fost înființată de reprezentanții unei companii care are ca obiect de activitate producerea și importul de noi tehnologii pentru industria alimentară și cea a vinurilor, Tomika Metal Din acest motiv, în podgorie toate lucrările se fac mecanizat, cu cele mai noi utilaje din domeniu. Practic, oamenii nici nu au ce căuta în vie, fiindcă mașinăriile sunt cei mai buni angajați de la Villa Yustina.

Primii butași au fost plantați în localitatea de lângă Plovdiv în 2006, iar unitatea de producție aferentă prelucrează an de an circa 300 de tone de struguri din producție proprie, pe care, în bună parte, îi depozitează în cramele proprii. Podgoria acoperă acum 20 de hectare de teren, iar producția raportată pentru ea este de 7.000 kilograme/hectar, ceea ce nu e deloc puțin.

Citește și

Cmentariile sunt închise