REPORTAJ VIDEO: Ferma de vaci a Danielei, o poveste cu bune și rele, din Bulgaria

72

Nici viața crescătorilor de vaci din Bulgaria nu e întotdeauna doar lapte și miere, chiar dacă lapte în exces este, mierea se lasă așteptată. Și agricultorii din sudul Dunării se confruntă cu criza și ei sunt nevoiți să se împrumute de la bănci pentru a-și cumpăra, de voie, de nevoie, tancuri de răcire a laptelui sau alte utilaje necesare  de fapt și ei trebuie să cucerească în fiecare zi piețele, să fie optimiști chiar și atunci când își amintesc că 2015 înseamnă abolirea cotelor de lapte și o posibilă invazie de materie primă pentru lactate la prețuri infime, de dumping.

Daniela Tsvyatkova este unul dintre fermierii obișnuiți din țara vecină. Are în grijă o fermă de vaci de mărime medie, cu 110 vaci și 30 de juninci, și în 2013 a câștigat premiul de Fermierul Traciei, o distincție ce se acordă celor mai aprigi și mai harnici agricultori din zona Plovdiv. E mândră și acum de premiul pe care l-a primit, chiar dacă acesta înseamnă cu adevărat ceva doar în zona ei, și de când este o campioană simte măcar din când în când că nu a muncit degeaba atâția ani.

Este o femeie sinceră, care nu se teme să recunoască faptul că în 2004, la începuturi, nu se putea apropia de vaci și că nu îi plăceau animalele fiindcă I se păreau murdare. A trecut aproape o jumătate de an până să își facă curaj și să intre în grajd , dar acum s-a obișnuit cu necuvântătoarele ei mari și blânde și a început să le îndrăgească. Dacă e cazul, nu doar că le hrănește, ci  le și  curăță și să le ajută să nască, adică face ceea ce ea numește “muncă și de femeie și de bărbat”

Primele vaci, 18 la număr, au apărut în grajdurile de la Sadovo în 2004. Ele au fost cumpărate din banii pe care Daniela și soțul ei i-a obținut după vânzarea   celor două apartamente pe care familia le avea în Plovdiv. În plus, familia a apelat la un credit bancar de 15.000 de leva, adică în jur de 7.500 de euro, ca să pună ferma pe picioare și să își încropească o gospodărie. Acum plata ratelor este pentru întreaga familie o corvoadă și o provocare la care cu greu mai face față. Dobânzile bancare mari, de până la 6%, ca, la finalul perioadei de creditare, fiecare debitor să plătească de două sau trei ori suma împrumută și transformă fiecare rată într-o corvoadă pentru familie.

Oamenii au luat această decizie,  să asculte de glasul pământului, impresionați de o campanie mediatică foarte puternică care susținea sus și tare că fermierii bulgari o duc foarte bine și că viitorul va fi mai luminos pentru cei care investesc în agricultură. Daniela, fiind tânără și puternică, a fost convinsă că dacă se va muta la țară și va munci din greu le va putea oferi un viitor mai bun celor două fiice ale sale, decât dacă ar fi rămas să munească în fabrica din Plovdiv a cărei angajată era…Viața idilică din provincie a devenit un ideal pentru toți și, în perioada în care Daniela a făcut marele pas, multe alte familii din Bulgaria au luat aceleași decizii. Prea curajoase uneori…

A fost curajoasă și a luat taurul de coarne, fiindcă a simțit că prin muncă poate face orice. Dar acum regretă. Speră, totuși, că poate copiii ei vor reuși să facă mai multe în viață, să modernizeze ferma și să producă brânzeturi și lactate sub brand propriu. Adică să ajungă la liman și să transforme gospodăria într-o afacere de success, care să împlice seriozitate și noi tehnologii demne de secolul în care trăim.

Modernizarea și tehnologizarea sunt, de fapt, obligatorii, după părerea fermierilor de la Cheshnegirovo. Aceștia au reușit să achiziționeze până acum un tanc de colectare a laptelui, un sistem de muls, și să amenajeze o groapă modernă pentru gunoiul de grajd, ca să împiedice infiltrațiile de nitrați în sol, după ce au accesat fonduri europene prin Măsura 121- Modernizarea exploatațiilor agricole, în 2010. De asemenea au investit în ultimii doi ani, în amenajarea grajdurilor pentru ca vacile să trăiască în condiții mai bune și să fie mai productive și în amenajarea unor spații noi de depozitare, ce e drept, foarte modern și foarte interesante.

Urmăriţi reportajul aici:

Citește și

Cmentariile sunt închise