REPORTAJ VIDEO: Fabrica de iaurt: Model de succes din Bulgaria

46

Deși Bulgaria și România au trăit de cele mai multe ori aceleași experiențe, de-a lungul istoriei, există excepții care întăresc această regulă și ne dau de gândit.  Asta a fost una dintre primele concluzii la care am ajuns vizitând Țara Iaurtului, produsul simplu și ușor, fabricat din lapte, care tinde să cucerească întreaga lume.

Iaurtul, vedeta incontestabilă a bucătăriei bulgărești, poate fi fabricat din lapte de vacă, de capră sau de oaie acum, dar în trecut, pentru producerea lui era folosit doar lapte de oaie. Gusturile s-au schimbat, oamenii s-au schimbat, așa că și iaurtul bulgăresc s-a schimbat și, acum, el are la bază de obicei laptele de vacă.

Studiile arată că bulgarii trăiesc foarte mult și că în țară ar exista o comunitate foarte numeroasă de centenari sănătoși și foarte fericiți. Unul dintre secretele lor este fără îndoială iaurtul, alimentul ușor și sănătos, care nu trebuie să lipsească de pe masa niciunuia dintre locuitorii țării vecine.

Bulgarii spun despre el că este deosebit și că nu orice iaurt are acel ceva special ce poate fi găsit în produsul  original, din țara lor, iar rețetele lor sunt fără îndoială cea mai mare bogăție pe care o pot avea, de aceea exact spre rețete s-a îndreptat atenția tuturor în momentul în care s-a pus problema pieței libere și a exportului.  Durata de viață a iaurtului este de cel mult 30 de zile, iar valoarea sa nu este nici ea foarte mare, dar valoarea rețetelor și durata lor de viață au fost cu adevărat profitabile pentru cei de la LB Bulgaricum, cea mai importantă fabrică de profil a bulgarilor.

Aceasta este modelul care ar trebui să ne dea de gândit…

Fabrica a fost înființată în plină perioadă comunistă, mai exact în 1965 și are două sucursale. Prima și cea ai mare funcționează în capitală, la Sofia, și aici e raiul cercetării și al iaurturilor, a doua, mai mică, se află nu departe de granița cu România, la Vidin, iar acolo se produc mai ales brânzeturi, cașcaval și telemea, mai exact.

Fără îndoială LB Bulgaricum este un proiect de succes, care va avea un viitor interesant pe piața mondială. Cum s-a ajuns aici? După căderea comunismului, în 1990, majoritatea fabricilor din Bulgaria au fost privatizat, iar noii proprietari au avut de înfruntat, fără menajamente, tranziția, piața liberă, toate provocările noii economii. LB Bulgaricum, însă, a rămas sub tutela Statului și nu a fost privatizată, ceea ce a salvat-o oarecum. Mai mult, statul a decis să investească în laboratoarele de cercetare ale fabricii și în tehnologie, astfel încât acum unitatea este unul dintre cei mai mari exportatori de rețete și  know how pentru piețele externe.

Întreg reportajul îl puteți urmări aici:

Citește și

Cmentariile sunt închise