Reguli esențiale de depozitare a legumelor și fructelor în frigider

120

Ne aflăm în plin sezon al legumelor şi fructelor de primăvară. Acum, pe lângă produsele de bază, trebuie să facem loc în frigider roşiilor, castraveţilor, verdeţurilor dar şi fructelor. Dacă nu le depozităm corect, riscăm să ne îmbolnăvim, toxiinfecţia alimentară fiind una dintre afecţiunile cel mai des întâlnite vara. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune care sunt regulile pe care trebuie să le respectăm.

Cireşe, căpşune, usturoi şi ceapă verde, ridichi, ouă, carne, mezeluri şi produse lactate. Nu-i aşa că frigiderul nostru pare neîncăpător?

Află că fiecare dintre aceste produse alimentare se depozitează în frigider după anumite reguli esenţiale pentru protejarea sănătăţii tale.

Nu le aşeza de-a valma pentru că există marele risc de a se contamina între ele, iar tu te poţi trezi cu o toxiinfecţie de toată frumuseţea!

Imaginează-ţi următoarea situaţie. Pe un raft al frigiderului ai pus o bucată de carne proaspătă, iar pe raftul de mai jos ai depozitat telemea.

Sucul care se scurge din carne picură peste recipientul în care păstrezi brânza. Astfel, consumând alimentul contaminat rişti să te îmbolnăveşti.

Legumele se ambalează în pungi de hârtie

Legumele şi fructele se aşază în frigider fără a fi spălate. De asemenea, nu îndepărta frunzele ridichilor şi „mustăţile” firelor de ceapă sau usturoi pentru că legumele se vor veşteji.

De obicei, fructele şi legumele se păstrează în lada de plastic special destinată acestora.

Amabalează-le numai în pungi de hârtie pentru că pungile de plastic transpiră, iar produsele se pot strica.

Carnea, în congelato rla -18˚C

Dacă ai cumpărat carne proaspătă şi nu vrei să o găteşti imediat, aceasta trebuie păstrată la congelator la minus 18 grade Celsius.

Înainte însă, carnea trebuie porţionată. Nu o dezgheţa şi recongela! Îşi va pierde toate vitaminele!

Împachetează apoi bucăţile în pungi de plastic alimentare.

Aşază carnea pe care încă nu doreşti s-o prepari pe raftul din spate al congelatorului.

Tot aşa, carnea pe care intenţionezi să o foloseşti imediat în mâncăruri se aşază pe raftul din faţă.

Mâncarea se ţine în recipiente cu capac

Pe un raft separat faţă de cel pe care păstrezi mezelurile, lactalele sau conservele poţi depozita mâncarea gătită.

Este recomandat ca aceasta să fie păstrată pe rafturile cele mai de sus ale frigiderului deoarece în această zonă temperatura este mult mai scăzută.

De asemenea, e obligatoriu ca produsele preparate termic să fie păstrate în recipiente cu capac.

Nu depozita ouăle în cofrajele de pe uşă

Pentru a le păstra prospeţimea cât mai mult timp, ouăle se depozitează în zone cât mai depărtate de uşa frigiderului, cât mai în spatele raftului.

Astfel, aerul cald care intră în frigider atunci când deschidem uşa nu le va altera.

Pe rafturile de pe uşa frigiderului putem păstra fără grijă conservele care nu necesită o temperatură foarte scăzută. Sursa: click.ro

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult