Regionalizarea agricolă: Dispar direcţiile agricole, apar centre regionale pentru agricultură

18

tractor vaca

Regionalizarea atrage după sine o serie de schimbări la nivelul celor mai importante ministere. Astfel, la Agricultură vor dispărea anumite funcţii şi instituţii, dar vor răsări altele în loc, potrivit business24.ro. Din 2014, Direcţiile Agricole unde fermierii îşi rezolvau, până acum, cele mai multe probleme, nu vor mai exista. Se vor înfiinţa, în schimb, Centre Regionale pentru Agricultură. Practic, atribuţiile direcţiilor judeţene vor fi preluate de centrele regionale pentru agricultură.

În aceste condiţii, autorităţile vor segmenta o instituţie în mai multe sucursale, ceea ce înseamnă că vor apărea şi mai multe locuri de muncă.

România va avea, din 2014, opt Centre Regionale şi alte 41 de oficii judeţene. Instituţiile nou înfiinţate vor avea un director, şi vor prelua o parte din atribuţiile şi sarcinile Direcţiilor Agricole.

Totodată, instituţiile de la nivelul judeţelor nu vor mai avea calitatea de ordonator terţiar de credite, care va fi transferată la directorul regional coordonator de la centrul regional.Totuşi, deciziile legate de instituţie vor fi luate de MADR.

Prin comasarea mai multor instituţii agricole vor apărea oficii judeţene. Acestea vor include şi vor prelua sarcinile de la direcţiile pentru agricultură, oficii de studii pedologice şi agrochimice judeţene. Ele vor fi în continuare responsabile cu elaborarea strategiilor pentru fiecare judeţ. În plus, activitatea de inspecţie şi de control va rămâne la nivelul fiecărui judeţ.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va avea şi în viitor managementul programelor dedicate agriculturii, dezvoltării rurale, pescuitului şi acvaculturii.

Instituţia responsabilă cu infrastructura de irigaţii din România, Agenţia Naţională a Îmbunatăţirilor Funciare (ANIF) ar trebui şi ea să „sufere” câteva schimbări. În prezent există câte o filială ANIF în fiecare judeţ. Potrivit afirmaţiilor oficialilor MADR, viitoarele structuri ANIF vor fi alcătuite din comasarea a trei patru sucursale actuale ale agenţiei.

Citește și

Cmentariile sunt închise