Reforme agricole votate de europarlamentari

floareasoareluiMiniştrii Agriculturii, experţii europeni şi mediul academic și parlamentarii europeni s-au pronunțat vizavi de propunerile făcute de agricultorii din Europa pentru reforma Politicii Agricole Comune (PAC).

Europarlamentarii au decis ca diferenţele dintre subvenţiile europene plătite fermierilor să dispară mai repede decât dorea Comisia Europeană. Ei au susținut ideea că niciun fermier nu ar trebui primească subvenţii cu o valoare sub 65% din media europeană.
Parlamentarii au mai cerut ca fermierii tineri să primească o subvenţie suplimentară de 25% pentru o suprafaţă de cel mult 100 hectare. Statele membre vor avea posibilitatea să suplimenteze fondurile alocate susţinerii fermierilor tineri.

Plafonul subvenţiilor plătibile unui singur producător agricol va fi de 300.000 euro iar sumele acordate celor care beneficiază de subvenţii peste 150.000 euro vor fi reduse. Excepţie vor fi cooperativele agricole care redistribuie subvenţiile către membrii lor, potrivit agrobroker.ro.

Europarlamentarii au votat ca 30% din bugetele naţionale pentru plăti directe să fie dependente de conformarea operatorilor agricoli cu măsurile obligatorii de “înverzire”, dar acestea vor trebui transformate în unele mai flexibile şi introduse gradual.
Organizaţiile de producători vor fi dotate cu instrumente noi de negociere a preţurilor inputurilor şi celor de vânzare, care vor permite fermierilor să facă faţă volatilităţii pieţei şi să le întărească poziţia de negociere a preţurilor, oferindu-le independenţa economică fără să le transforme în carteluri.

Pentru a preveni o criză serioasă în sectorul producător de lapte odată cu eliminarea sistemului de cote din industrie, europarlamentarii sugerează acordarea unei subvenţii plătibile timp de cel puţin trei luni fermierilor care sunt de acord să-şi reducă producţia de lapte cu cel puţin 5%. Amendamentele care cereau prelungirea sistemului de cote de producţie a laptelui au fost respinse de plenul Parlamentului European.

În schimb parlamentarii au votat pentru menţinerea cotelor de producţie din industria zahărului, liberalizarea pieţei fiind posibilă doar începând cu anul 2020.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult