Reformă în distribuirea subvențiilor! Misiunea viitorului șef MADR, explicată de Valeriu Tabără

Pe lângă toate crizele de natură economică sau meteorologică prin care a trecut în ultima vreme, agricultura românească se confruntă acum și cu o criză politică, după demisia lui Adrian Chesnoiu din funcția de ministru al agriculturii. Acest context complicat ar putea reprezenta, însă, o oportunitate pentru rediscutarea anumitor strategii care vor influența sectorul în următorii ani.

În cea mai recentă ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a discutat cu președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești”, Valeriu Tabără. Acesta a făcut un profil al viitorului ministru, punând în evidență cele mai importante probleme pe care va trebui să le rezolve.

”E nevoie de un om care să cunoască cât ce cât sistemul agricol românesc și să fi avut contact cu ceea ce înseamnă programele europene și politicile europene. Pe urmă, ai colaboratori care trebuie să funcționeze la un nivel de performanță, iar ministrul nu i-a avut întotdeauna pe cei mai buni”, a subliniat președintele ASAS.

Potrivit lui Valeriu Tabără, ar trebui regândită și distribuirea subvențiilor, astfel încât aceste sume să producă un efect vizibil în economie și să creeze valoare adăugată.

”Uitați-vă în domeniul produselor tradiționale, cu toată prezența noastră la Bruxelles, dacă ne comparăm cu Franța sau cu Italia, nu avem nici 10% din ce au ei. Uneori ne întrebăm de ce, cine ne oprește să avem mai mult? Pe urmă, avem în continuare o stare conflictuală între micii fermieri și marii fermieri, chiar prin observațiile din PNS, că nu s-a făcut o repartizare judicioasă a subvențiilor. E o problemă. Eu cred că suntem într-un moment în care trebuie să regândim întregul sistem pe ideea lansată de academicianul Ion Otiman. Îmi permit să o spun, pentru că vreau să provocăm niște discuții: să legi subvențiile respective de niște parametri de calitate și, în primul rând, de valoare adăugată, pentru că aici suntem extrem de slabi.

Apoi, mai avem problema sistemului de protecție împotriva riscurilor majore. Nu l-am rezolvat, deși el se regăsește și într-una dintre măsurile propuse în PNS. Este o problemă, pe măsură ce avem schimbări climatice, uitați-vă ce probleme avem”, a explicat Valeriu Tabără pentru AGRO TV.

Puteți urmări interviul complet cu Valeriu Tabără, precum și reacții din partea altor actori implicați în sectorul agricol după demisia ministrului Chesnoiu, pe canalul de youtube AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole