23 octombrie 2021 - 10:24

RECORDURI: Copacul cu cea mai rapidă creștere

paulowniaCopacul cu cea mai rapidă creștere poartă denumirea științifică de Paulownia tomentosa, fiind o varietate a familiei de plante Paulowniaceae, de origine asiatică.

Potrivit site-ului www.guinnessworldrecords.com, Paulownia tomentosa poate crește șase metri în primul an de viață și până la 30 de centimetri în trei săptămâni, iar recordul a fost omologat la 1 ianuarie 2011.

Originar din China, copacul este cultivat în prezent și în Vietnam, în Japonia și Coreea, dar și în Statele Unite ale Americii. Această specie produce de 3-4 ori mai mult oxigen pe perioada fotosintezei decât orice alt copac.

Denumirea originară, Pavlovnia, i-a fost acordată în onoarea reginei Anna Pavlovna a Olandei, fiica țarului Pavel I al Rusiei (1796-1801), din acest motiv spunându-i-se și ”Copacul Prințesei”, notează site-ulpaulowniadevelopment.ro.

Paulownia tomentosa este plantat nu numai pentru împădurire, ci și pentru proprietățile sale decorative, conferite de bogăția florilor violet, deosebit de frumoase, în formă de degetar. (Sursa: AGERPRES)