Reconversia pomicolă cu ghiduri ”defecte”

20

livada_statiuneHarta zonelor favorabile pentru pomicultură nu includ toate bazinele pomicole tradiţionale din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Modernizarea exploataţiilor pomicole este frânată de Ghidul solicitantului.

Fermierii români au la dispoziţie circa 260 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile, disponibile prin PNDR 2014-2020, pentru a înfiinţa exploataţii pomicole şi livezi. Pentru a veni în sprijinul lor, Ministerul Agriculturii le-a pus la dispoziţie Ghidul solicitantului, care se pare că în unele privinţe îi încurcă pe unii dintre fermieri.

Ghidul solicitantului pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile pentru înfiinţarea de noi exploataţii pomicole sau pentru reconversia livezilor îmbătrânite nu ţine cont de bazinele pomicole tradiţionale din judeţul Bistriţa-Năsăud, astfel că bazine recunoscute pentru producţia lor pomicolă şi viticolă, cum este cel al comunei Dumitra, nu apar în această hartă.

Comuna Dumitra este recunoscută nu doar la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, dar şi în Transilvania pentru bazinul său pomicol. Dar ea nu se încadrează în zona de eligibilitate, pentru că într-un document elaborat de Institutul de Cercetări Pomicole Bucureşti, probabil împreună cu forurile ştiinţifice agricole de la nivel de ţară, comunei Dumitra nu i-au fost alocate note de favorabilitate peste limita de 2,4.

“Şi ca să surmonteze acest impediment, fiecare fermier trebuie să-şi realizeze un studiu pedologic individual, pe care să-l trimită la Institutul Naţional de Pedologie să fie avizat şi, dacă din acest studiu rezultă că are o notă de favorabilitate de peste 2,4, proiectul său poate intra la finanţare. Dar, asta înseamnă bani şi timp!, declaraGheorghe Tuţă, economist consultant de specialitate.

Că zona Dumitra a fost exclusă arbitrar de pe harta favorabilităţii o arată experienţa unuia dintre fermieri, care a executat un studiu de calitate pedologică, din care a reieşit ceea ce ştia toată lumea, că terenul său este favorabil pentru livadă. Dar excluderea de pe această hartă a zonelor favorabile pentru pomicultură a unor comune cu tradiţie pomicolă nu este singura problemă.

“Dacă sunt doi vecini de terenuri şi îşi face unul dintre ei studiul, trebuie să şi-l facă şi celălalt, nu este valabil studiul primului”, spune Aurel Onigaş, administratorul societăţii pomicole Pombis. Integral pe radiocluj.ro

Citește și

Cmentariile sunt închise