Recomandări privind sacrificarea porcilor și consumul cărnii de porc

pestaporcinaCreșterea porcilor este o activitate de tradiție importantă, românii fiind mari consumatori de carne de porc, fapt ce o definește ca o afacere rentabilă, porcul furnizând 47 — 48% din totalul producției de carne, precum și alte produse care sunt foarte valoroase cum ar fi grăsimea, pielea, părul, gunoiul de grajd.
Calitatea cărnii de porc este influențată de rasă, sistemul de creștere (industrial sau gospodăresc) precocitate (ideal este porcul care la 180-200 de zile are o greutate de 110-120 kg) Carnea de la un animal mai tânăr este de culoare rozalie, mult mai nutritivă și mai fragedă decât de la cel mai în vârstă, iar raportul dintre grăsimile nesaturate (bune) și cele săturate (rele) este mult mai bun.
 
 
Pentru a preveni îmbolnăvirea populației consumatoare de carne și preparate derivate, după sacrificarea porcilor domestici, sau de vânat sălbatic (mistreț, urs) proprietarul sau consumatorul are obligația să solicite medicului veterinar:

 • verificarea stării de sănătate a animalului înainte de sacrificare;
 • asomarea porcului înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferință și pentru a obține o carne de calitate și cu un gust mai bun;
 • consultanță privind prelevarea probelor după sacrificare și analizele ce trebuie făcute pentru protejarea sănătății;
 • examinarea clinică a cărnii, în special pentru diagnosticul trichinelozei.

Ce este trichineloza ?
Trichineloza este o boală parazitară, ce se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor și vector al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuințelor umane: șobolanii, șoarecii, carnivorele domestice (câinele și pisica) animale din zona silvatică (vulpe, jder) și porcii sau alte specii infestate.
Cum se îmbolnavește omul ?
Omul se îmbolnăvește consumând carne infestată de porc, nutrie, mistreț, urs, neexaminată de medicul veterinar și insuficient friptă, fiartă, sau preparată crudă, sărată, sau afumată.
Boala, la om se manifestă prin: febră ridicată (38-40 grade), tulburări digestive (dureri abdominale, grețuri, vărsături, diaree), dureri în masele musculare însoțite de edeme ale fetei ‘boala capetelor umflate’.
Trichineloza la om poate fi tratată, reușita tratamentului fiind condiționată în primul rând de rapiditatea instituirii diagnosticului.
Ce masuri trebuie aplicate pentru prevenirea cazurilor de îmbolnăviri la om ?
Măsurile de prevenire cele mai eficiente sunt:

 • controlul sanitar veterinar al cărnii provenite de la animale sacrificate în abatoare și în gospodăriile individuale (porc, nutrie, cal) precum și al vânatului comestibil (mistreț, urs) prin examen trichineloscopic;
 • achiziționarea cărnii de porc numai din abatoare, hale, măcelarii sau magazine autorizate sanitar veterinar, pe care este aplicată marca de sănătate (ștampila);
 • carnea proaspătă destinată comercializării în unitățile autorizate sanitar veterinar, trebuie să provină numai din abatoare autorizate sanitar—veterinar, să fie marcată (ștampilată) și însoțită de certificat sanitar veterinar, eliberat de medicul veterinar oficial al unității de origine, care atestă salubritatea și calitatea acesteia;
 • carnea provenită de la porcii crescuți în gospodăriile individuale poate fi utilizată numai pentru consum familial, în exploatația de origine, după efectuarea obligatorie a examenului trichineloscopic, la sediul circumscripțiilor sanitare veterinare care funcționează în municipiile, orașele și comunele județului, fiind interzisă comercializarea acesteia, inclusiv în unitățile autorizate sanitar veterinar;
 • pentru efectuarea examenului se prezintă o probă de cca. 100 — 200 grame de carne recoltată din pilierii diafragmatici (baiera unturii) din diafragmă (iepurele) mușchiuleți, mușchii limbii și mușchii intercostali.
 • în cazul porcilor mistreți se recoltează eșantioane cântărind cel puțin 10 g dintr-un membru anterior, din musculatura limbii sau din pilierii diafragmatici.
 • proba de carne prezentată pentru analiză, va fi însoțită în mod obligatoriu de elementul de identificare (crotaliul), care va fi predat medicului veterinar care examinează carnea.
 • carnea rezultată în urma sacrificării să fie păstrată în cogelator, sau în frigider la temperaturi mai mici sau egale de 4 grade Celsius, sau în mod tradițional, sărată, afumată, sau prăjită și conservată în recipiente cu untură;
 • folosirea la prepararea produselor din carne numai a apei potabile, a ustensilelor (cuțite, blaturi de lemn, vase, etc) și echipamente curate și dezinfectate;
 • Pentru prevenirea contaminării porcilor, dar și a altor animale receptive la trichinella spiralis, sunt necesare următoarele acțiuni:
 • reducerea numerică prin limitarea înmulțirii și a răspândirii vectorilor care transmit boala prin deratizarea și igienizarea adăposturilor, a altor spații din gospodărie și vecinătăți, urmată de strângerea și distrugerea cadavrelor de rozătoare;
 • menținerea condițiilor de igienă în gospodăriile populației;
 • salubrizarea locurilor menajere;
 • excluderea din hrana porcilor a deșeurilor de abator;

În cazul apariției unor situații deosebite se recomandă să fie sesizat personalul sanitar veterinar arondat pentru a se interveni operativ și eficient.
Atenție ! Nu consumați carnea și nu o preparați, până nu obțineți de la medicul veterinar confirmarea că a fost examinată pentru Trichinella Spiralis, cu rezultat negativ.
Recomandarea este valabilă și pentru carnea obținută de la porcii mistreți, potrivit informațiilor DSV Sibiu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole