27 ianuarie 2022 - 04:55

Recomandări ANSVSA pentru perioada sărbătorilor de iarnă

carne1Pentru evitarea posibilelor toxiinfecții alimentare și evitarea posibilei infestări cu parazitul Trichinella spp., Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor recomandă, printr-un comunicat de presă următoarele:

Cumpărați carne de porc, produse sau preparate obținute din aceasta, numai din locuri sau spații autorizate și supravegheate sanitar veterinar, care, prin programul de control implementat de către inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, garantează că aceastea provin din abatoare aprobate, unde este asigurată asistența sanitară veterinară permanentă.

În condițiile unei cereri crescute, specifice perioadei premergătoare Crăciunului, unii români continuă să cumpere carne proaspătă sau produse și preparate din carne de porc sau chiar porci vii crescuți în gospodărie, pentru sacrificare.

S-au întâlnit situații în care, unii dintre crescătorii de porci în sistem gospodăresc aleg să vândă sau să sacrifice animalele, evitând controlul sănătății acestora de către medicii veterinari.

Sacrificarea porcului și consumarea acestuia în familie, sau vânzarea de carne sau de produse obținute de la acesta, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului și a salubrității cărnii obținute, poate avea consecințe grave:

Dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecțioasă, prin vânzarea necontrolată riscați să îmbolnăviți alți oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepsește, conform legii.

Solicitați vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a:

—verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;

—da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare și analizele ce trebuie făcute pentru a vă garanta propria dumneavoastră sănătate;

—asoma porcul înaintea sacrificării, a scuti animalul de suferință și a respecta cerințele de bunăstare a animalelor.

În situația în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați vânzarea, sacrificarea și consumul cărnii. Veți fi despăgubit de stat la valoarea de piață a animalului.

Nu consumați carnea și nu o preparați, până nu obțineți de la medicul veterinar atestatul că a fost examinată pentru Trichinella spp.,cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă și pentru carnea obținută de la porcii mistreți.

Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificați în vederea depistării trichinelozei este obligatorie.

Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor se sancționează cu amenzi de până la 40.000 lei.

Comercializarea porcilor vii în târguri, cu respectarea prevederilor legale

Comercializarea porcilor vii din gospodăriile populației în târgurile și oboarele autorizate sanitar-veterinar ca și mișcarea porcilor de la exploatațiile nonprofesionale către abator este permisă cu respectarea legislației sanitare veterinare.

Mișcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoțite de certificatul de sănătate, de formularul de mișcare și de documentul privind informațiile pentru lanțul alimentar.

Târgul de animale trebuie să fie autorizat sanitar veterinar și supravegheat de un medic veterinar.

La intrarea în târg, solicitați medicului veterinar responsabil să facă examinarea animalelor pe care doriți să le vindeți și a documentelor pe care vi le-a eliberat medicul veterinar la plecarea spre târg.

Dacă cel care a cumpărat porcul este verificat în trafic de autorități și nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, cumpărătorul, dar și vânzătorul sunt pasibili de sancțiuni, iar animalele sunt confiscate și ucise fără a se oferi despăgubiri.

Este interzisă sacrificarea porcilor și comercializarea cărnii în târgurile de animale și în vecinătatea acestora!

Este interzisă vânzarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar, la ‘samsari’, sau în alte locuri neaprobate sanitar veterinar !