Recomandări ANSVSA pentru cumpărăturile de Paşte

702lambs Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) le-a recomandat cetăţenilor ca în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale să cumpere produse alimentare numai din spaţii sau unităţi înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în care sunt respectate condiţiile generale de igienă.

Carnea şi organele de miel de pe piață, de exemplu, trebuie să fie însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară şi poartă marca de sănătate, care să ateste faptul că animalele, carnea şi organele obţinute în urma sacrificării, au fost supuse examenelor veterinare înainte de sacrificare, iar în urma rezultatelor nu au fost identificate boli transmisibile de la animale la om sau alte aspecte care ar putea prezenta un risc pentru sănătatea consumatorilor.

Pe carnea de miel (ied) – care se obţine prin sacrificarea la cererea consumatorilor, în locuri special amenajate temporar – trebuie să fie aplicată o ştampilă de formă rotundă, cu diametrul de 3,5 cm, care să ateste faptul că produsul a fost verificat sanitar-veterinar.
Pentru a nu apărea confuzii pe piață, reprezentanții ANSVSA au precizat că “din punctul de vedere al particularităţilor specifice speciei precizăm că ovinele dispun de incisivi numai pe maxilarul inferior, pe cel superior având un burelet gingival, dentiţia incisivă lipsind, iar membrele anterioare şi posterioare se termină în formaţiuni ungulare, respectiv copite biongulate.În acest sens este de preferat ca mielul sacrificat să aibă capul ataşat de carcasă, precum şi porţiunea terminală a unui membru.Facem aceste precizări în vederea prevenirii substituirii acestor cărnuri cu cea de câine, care sunt uşor de confundat pentru o persoană neavizată”.

 

ANSVSA face apel către cetăţeni să sesizeze toate neregulile pe care le observă în domeniul siguranţei alimentelor, la numărul de telefon 0800 826 787, care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie

 

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult