Recomandări ANSVSA pentru consumatorii şi crescătorii de animale, înainte de Crăciun

26

sacrificiiporci

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor aduce la cunoştinţa crescătorilor de porci şi consumatorilor o serie de recomandări pentru evitarea unor situaţii ce pot pune în pericol sănătatea consumatorilor şi sănătatea animalelor.

 Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă cumpărătorilor:

 • să nu cumpere carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, de la persoane neautorizate pentru această activitate, precum şi din locuri sau spaţii neautorizate şi nesupravegheate sanitar veterinar;
 • să nu cumpere  carne proaspătă decât din unităţi autorizate, care, prin programul de control implementat de către inspectorii ANSVSA.

Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave.

 • Dacă porcul este bolnav de trichineloză, cei care au consumat carnea infestată se vor îmbolnăvi şi vor fi supuşi unui tratament pentru o perioadă relativ lungă, existând posibilitatea apariţiei unor complicaţii şi reacţii adverse.
 • Dacă porcul are o altă boală infecţioasă riscaţi ca vânzându-l, sau oferind carne sau produse obţinute de la acesta rudelor sau vecinilor, să le îmbolnăviţi şi acestora porcii din propriile gospodării.

Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru că acesta va:

 • dă sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a vă garanta propria dumneavoastră sănătate;
 • verifică starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;
 • asomă porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi pentru a obţine o carne de calitate şi cu un gust mai bun;
 •  în situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscaţi vânzarea, sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului

Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar atestatul că a fost examinată pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ! Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

Este interzisă vânzarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar, la “samsari”, sau în alte locuri neaprobate sanitar veterinar !

 • Dacă cel care a cumpărat porcul este verificat pe drum de autorităţi şi nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, cumpărătorul, dar şi vânzătorul sunt pasibili de sancţiuni, iar animalele sunt confiscate şi ucise fără a se oferi despăgubiri.
 • Comercializarea porcilor vii din gospodăriile populaţiei în târgurile şi oboarele autorizate sanitar-veterinar ca şi mişcarea porcilor de la exploataţiile nonprofesionale către abator este permisă cu respectarea anumitor condiţii.
 • Mişcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare si de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar.

Dacă intenţionaţi să vindeţi porci vii în târg, pentru a respecta legea şi a nu avea probleme cu autorităţile, verificaţi dacă:

 • târgul este autorizat sanitar veterinar;
 • târgul este supravegheat de un medic veterinar.

La intrarea în târg, solicitaţi medicului veterinar responsabil să facă examinarea animalelor pe care doriţi să le vindeţi şi a documentelor pe care vi le-a eliberat medicul veterinar la plecarea spre târg.

Este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora!

Citește și

Cmentariile sunt închise