RECOLTATUL VERZEI, TRANSFORMAT INTR-O MARE SARBATOARE IN LOCALITATEA FRUMOASA, DIN JUDETUL HARGHITA

Recoltatul verzei a fost transformat, în localitatea Frumoasa, într-o adevărată sărbătoare, în care munca s-a îmbinat cu distracția și cu buna dispoziție.

Dis-de-dimineață, sătenii din comuna Frumoasa s-au dus la câmp pentru a aduna varza de pe cele 20 de hectare cultivate, potrivit unui obicei care datează din secolul al XVIII-lea, care spune că recoltarea se face într-o zi de sâmbătă, la mijlocul lunii octombrie, după ce cade bruma.

În ciuda faptului că afară erau minus 2 grade, la recoltat au participat persoane de toate vârstele, de la copii de câțiva ani, până la bătrâni de 90 ani.

„Dimineață au fost minus două grade și vârful degetelor deja nu se mai simte deloc. Sper că după-amiază, când ajungem la masa festivă, își vor reveni și degetele, să putem să bem câte un pahar cu pălincă”, a spus un bărbat din Miercurea Ciuc, venit la Frumoasa să-l ajute pe fratele său la recoltatul verzei.

Localnicii s-au declarat mulțumiți de recolta din acest an, dar și de faptul că ziua de sâmbătă a fost una frumoasa și potrivită, deopotrivă, pentru muncă și pentru distracție.

- Publicitate -

Varza produsă de localnicii din Frumoasa este recunoscută pentru calitățile sale, gospodinele afirmând că este perfectă pentru pus la murat și foarte bună pentru sărmăluțe, întrucât are foaia foarte subțire.

Mare parte din recoltă s-a vândut direct de pe câmp, sute de persoane venind din Miercurea Ciuc sau satele învecinate, pentru a se aproviziona pentru iarnă.

Prețul a fost unul bun, spun atât vânzătorii, cât și cumpărătorii, fiind cuprins între 1.5 și 2 lei kilogramul.

După ce vremea s-a mai încălzit iar gospodarii au terminat recoltatul verzei, la marginea comunei Frumoasa a început Festivalul Verzei, în cadrul căruia s-au pregătit diferite mâncăruri de varză și spectacolele folclorice i-au încântat pe sutele de participanți.

„E frumos la noi, vremea e frumoasă, suntem la Festivalul Verzei, numai cerul nu-i din varză aici, la Frumoasa. Sunt reprezentantul ‘Cavalerilor Gusturilor Tradiționale Ardelenești’ și noi pregătim varză a la Cluj, ceea ce înseamnă 50 la sută varză, 50 la sută carne de porc. Plus voie bună și poftă bună”, a spus Biro Boer Attila, unul dintre participanții la Festivalul Verzei.

În apropierea sa, echipa comunei Siculeni fierbea într-un ceaun cartofi întregi cu varză, pentru ca, la final, cartofii să împrumute gustul verzei și să fie garnitură pentru varză cu carne și ceapă, care se prepara într-un alt ceaun.

La Festivalul Verzei s-au pregătit și ‘sarmale inverse’, mai exact carne umplută cu varză, despre care bucătarii amatori au spus că au un gust ‘fenomenal’, dar și ravioli cu varză, un fel de mâncare mai puțin obișnuit, pe care l-a gătit o echipă din București.

Redactorul-șef al revistei ‘Bucătăria Secuiască’, Jánossy Alíz, membră a juriului, a spus că în zonă este o tradiție a verzei, existând chiar și un fel tradițional de mâncare, numit ‘varză secuiască’.

„Există tradiția verzei în această zonă. Există un fel tradițional de mâncare cu varză, respectiv varza secuiască, ce se face din carne de oaie, iarna se folosește varză murată iar toamna, varza dulce. Și asta e frumos aici, la serbarea verzei din Frumoasa, pentru că totul este la un loc — și munca, dar și sărbătoarea, bucuria, distracția”, a afirmat Jánossy Alíz.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole