8 decembrie 2021 - 14:57

Recensământul General Agricol a trecut de jumătate. Mii de recenzori au fost depășiți de tehnologiei

A trecut o lună de când a început Recensământul General Agricol 2021, timp în care peste 54% dintre ferme au fost recenzate, a declarat președintele Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei, potrivit hotnews.ro.

Județele în care ritmul de colectare a datelor este sub media pe țară sunt: Mehedinți (44,62%), Vaslui (45,20%), Gorj (45,80%), Cluj (46,93%), Botoșani (47,82%), Covasna (47,61%), Timiș (48,02%), au transmis oficialii Ministerului Agriculturii. La polul opus, județele în care Recensământul se realizează cu spor sunt: Arad (72,54%), București (67,67%), Mureș (62,76%), Brașov (61,59%), Vâlcea (61,05%).

Recensământul General Agricol nu a fost lipsit de probleme, potrivit oficialilor. ”Prima mare dificultate a fost legată de menținerea recenzorilor în teritoriu. Există și o cauză obiectivă: s-a trecut de la culegerea datelor pe hârtie la tableta electronică. Când Recensământul se făcea pe hârtie, recenzorul trebuia doar să cunoască acel chestionar și să aibă un dialog plăcut cu cel recenzat”, a declarat Tudorel Andrei, președintele INS.
 
În prima săptămână de desfășurare a RGA, aproape 18.000 de recenzori au renunțat, fiind puși în dificultate. ”La recensămintele anterioare, culegerea de date se putea face din birou. Stăteai la Primărie, completai formularele pe hârtie și apoi cereai banii. Acum, tableta de la STS îți spune în orice moment unde te afli, iar culegerea de date trebuie să se facă la poarta fermei. Pobabil, obișnuiți să facă acele chestionare din birou și apoi să încaseze bani”, a declarat secretarul de stat Aurel Simion.
 
O altă problemă a fost legată de oferirea datelor cu caracter personal. „Aceste date au trasabilitate. Orice intrare în sistem se înregistrează. Iar noi, la INS, nu am făcut niciodată rabat de la respectarea regulilor privind protecția datelor cu caracter personal”, a spus președintele INS.
 

Au fost contradicții și cu privire la persoana care declară datele, respectiv proprietarul sau administratorul exploatației. Trebuie menționat că datele sunt declarate de cel care administrează terenul indiferent dacă tot el este proprietarul exploatației sau este doar administrator.

„Mesajul meu este optimist: se lucrează foarte bine în teritoriu și avem un grad de colectare foarte bun și sunt convins că vom finaliza acest proces până la sfârșitul lunii iunie. RGA în România are o particularitate: avem cele mai multe exploatații agricole. În Franța sunt circa 600.000 de ferme. La noi sunt peste 3.200.000”, a declarat Tudorel Andrei.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale recomandă, pe de o parte implicarea tuturor autorităților de la nivel local, a prefecturilor și primăriilor pentru sprijinirea și îmbunătățirea activității de recenzare și pe altă parte, solicită producătorilor agricoli să manifeste încredere și deschidere în discuțiile cu recenzorii.