Rebega trage un semnal de alarmă vizavi de situaţia producătorilor români de carne de porc şi lapte

32

rebegaComisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan a participat în această săptămână, la Strasbourg, la un grup de lucru al socialiștilor europeni din cadrul Comisiei pentru Agricultură a Parlamentului European.

În cadrul schimbului de opinii, europarlamentarul Laurențiu Rebega a cerut mai multe clarificări în legătură cu demersurile pe care Comisia Europeană le-a inițiat în ceea ce privește efectul embargoului menținut de U.E. pentru Federația Rusă, în domeniul cărnii de porc și de lactate în Uniunea Europeana, fenomen ce afectează și piața românească.

Laurențiu Rebega a explicat comisarului Phil Hogan, dar și colegilor săi, membri ai Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, că interdicția exportului către Federația Rusă afectează puternic producătorii români, prin faptul că produsele din statele europene dezvoltate, care pînă acum erau exportate în Rusia, intră acum pe piața românească cu un preț de dumping, ceea ce provoca fermierilor români, prin concurență neloială, grave pierderi financiare. Rebega și-a argumentat afirmația prin afirmația:

“Numai în ultimele 6 luni, fermieri români au totalizat pierderi de peste 100 de milioane de euro. Practic aceste carcase de porc, provenite din marile țări producătoare ale UE, intră pe piața românească la un preț care nu se explică, impactul direct fiind acela că producătorii români își vând produsele sub costurile de producție pentru a putea face față concurenței neloiale. Astfel s-a ajuns în situația în care, pentru a putea face față, producătorii români să scadă prețurile cu aproximativ 25%. Aceste scăderi de prețuri însă nu se reflectă și în prețul final, industria procesatoare și comerțul capitalizând aceste marje de profit în defavoarea fermierilor.”, se arată într-un comunicat remis de europarlamentarul român.

În acest context Laurențiu Rebega a cerut ferm măsuri de sprijin în scurt timp pentru a se evita falimentul sectoarelor de producție mai sus menționate, respectiv cel al cărnii de porc dar și cel al producției de lactate.

Citește și

Cmentariile sunt închise