Răzmeriță de Sărbători! Ce nemulțumiri au crescătorii de animale!

Crescătorii de animale au ieșit, luni, 28 noiembrie, cu mai multe zeci tractoare pe străzile municipiului Satu Mare, într-un protest de avertisment la adresa Ministerului Agriculturii și a Guvernului, promițând că dacă solicitările lor nu vor fi luate în seamă, de Sărbători vor asedia mai multe orașe reședință de județ din țară.

Președintele Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin – BOVICOOP, Daniel Frei, a vorbit, în exclusivitate pentru AgroTV, despre ce îi nemulțumește pe crescătorii de animale.

„Este un protest de avertisment. Am solicitat în nenumărate rânduri, din 2016 încoace, să se dea jos de pe raft toate produsele care sunt neconforme, toate produsele care conțin uleiuri vegetale hidrogenate, asta începând de la rafturile cu produse de post, cu produse de vegetale. Asta este prima solicitare. Ceea ce ne doare este că noi producem mâncare de calitate, indiferent că este vorba de lapte, carne sau cereale, în timp ce ei vând la raft produse care nu sunt controlate mai deloc. Ăsta este principalul motiv pentru care am ieșit în stradă”, a transmis liderul BOVICOOP, Daniel Frei, care este, de asemenea, și președinte al Cooperativei Agricole SamusLact – Satu Mare.

Un alt motiv de nemulțumire îl reprezintă faptul că Guvernul pare interesat de greutățile prin care trec, în această perioadă, crescătorii de animale, în contextul războiului din Ucraina și al secetei severe de anul acesta.

„Zootehnia este într-o perioadă foarte grea, din cauza războilui din Ucraina și a secetei cumplite pe care am avut-o noi, în zona de vest a țării, și nu numai. Am ajuns să plătim pe un balot de fân de slabă calitate undeva la 250 de lei. Nu avem mâncare suficientă, iar cu situația actuală nu știm dacă ne descurcăm până în primăvară”, a explicat Daniel Frei.

Au ieșit cu tractoarele în stradă! „AJUNGE!”

Potrivit liderului sindical, crescătorii de animale au încercat în repetate rânduri să aducă la cunoștința factorilor decizionali greutățile cu care se confruntă, însă până acum nu au primit decât promisiuni.

„Noi, la nivel de Uniune de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Taurin, am fost invitați și participăm la ședințele pe sectorul bovin din cadrul Ministerului Agriculturii. Ei ne-au promis 73 de euro (pe cap de bovina – n.r.) pentru daune cauzate de războiul din Ucraina, dar, din păcate, văd că în ultima perioadă nici despre acest lucru nu se mai vorbește, iar (noi) zootehnia, la partea de secetă, am fost uitați. Dacă se vorbește de grâu, de floarea-soarelui, de porumb, nu se discută de pășune, nu se discută de fâneață, nu se discută de porumbul-siloz, noi n-am reușit să ne facem stocuri și de aceea suntem în situația în care suntem: fermieri care își vând animale, fermieri care chiar au renunțat în totalitate (la fermele de animale – n.r.)”, a menționat Daniel Frei.

Crescătorii de animale promit, că dacă Guvernul nu le va lua în seamă solicitările, nu se vor opri aici și le vor pregăti autorităților din întreaga țară niște sărbători de iarnă extrem de fierbinți.

„După protest suntem primiți de domnul prefect, care sper că ne va sprijini, și, dacă solicitările noastre nu vor fi auzite și nu se vor face mișcări în acest sens, undeva la o lună, în pragul Sărbătorilor (de iarnă) sau după, o să ieșim în toate cele 15 județe în care activăm ca uniune de ramură. Și atunci nu o să ieșim cu 70 de utilaje cum am ieșit astăzi, o să iețin cu câte 100-150 de utilaje în fiecare centru reședință de județ”, a avertizat președintele Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin – BOVICOOP, Daniel Frei.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole