8 August 2022 - 19:42

Război în Parlament pe banii fermierilor. „Pe lângă faptul că nu știu carte mai sunt și răi”

Opoziția iese din nou la atac împotriva Coaliției PNL-UDMR-USR-Plus și, prin vocea președintelui Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Adrian-Ionuț Chesnoiu, taxează anunțul potrivit căruia banii fermierilor destinați investițiilor în irigații nu vor fi finanțați prin PNRR.

Conform postării de pe pagina sa de Facebook de joi, 22 aprilie 2021, Coaliția aflată la putere „i-a mințit pe fermieri”, în mod constant, promițându-le bani disponibili prin diverse programe europene.

„Irigațiile nu se finanțează din PNRR! Ne-a anunțat dl. Barna (n.r. – vicepremierul Dan Barna) cu emfază aseară (n.r. – 21 aprilie 2021) la TVR1, că ministrul Ghinea (n.r. – ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Cristian Ghinea) de la fonduri europene a ÎNFRÂNT la Bruxelles! Adică a mers cu PNRR-ul la aprobat și s-a întors fără multe din propunerile României, printre care și investițiile în irigații!

„Degeaba le-am atras atenția la moțiunea simplă cu privire la blocarea investițiilor în irigații, ei nimic! Se bătea senatorul Oros (n.r. – ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros) cu pumnii în piept că le finanțează cu miliardele din PNRR! Iată că nu le finanțează, cum nu finanțează nici cele opt depozite regionale, cum nu vor finanța nici sistemele antigrindină, nici…, nici…, nici…!

„Doamne și cât le-au mai fluturat prin campania electorală! Ce i-au mai mințit pe fermieri!!! Nu mai spunem că au tăiat finanțarea pentru irigații și din Mecanismul de Tranziție pentru perioada 2021-2022, tocmai pe argumentul că le vor finanța din PNRR!

„Uite așa, pas cu pas, distrug tot! Știți de ce? Pentru că habar nu au să elaboreze politici publice viabile, să le finanțeze și mai ales să le implementeze! Pe lângă faptul că nu știu carte mai sunt și răi și vor doar să distrugă tot ce a fost bun înainte de ei!”, a scris pe pagina sa de socializare deputatul PSD.

Confirmarea a venit de la vicepremierul Dan Barna

Că România nu va primi finanțare pentru proiectele menite să refacă sisteme de irigații prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) o confirmă și vicepremierulDan Barna. Conform spuselor acestuia, Executivul de la Bruxelles a solicitat, din nou, modificarea PNRR, spunând că investițiile în irigații nu sunt eligibile prin acest program, deoarece nu reprezintă o reformă care ajută la reziliență după pandemie.

„În cadrul discuţiilor şi negocierilor avute în cadrul coaliţiei cu cei trei parteneri, am căzut de acord asupra unei forme de propuneri a PNRR cu care colegul nostru Cristian Ghinea a fost la Bruxelles, a discutat acolo cu oficialii europeni, cu comisarii pe acest subiect. Unele dintre teme au fost acceptate. Despre alte teme, Comisia Europeană a spus: «Cred că vă sunt necesare, dar nu vă dăm bani din PNRR pentru asta».

Noi avem trei miliarde pentru irigaţii. Au zis că nu este o reformă care ajută la rezilienţă după COVID, pentru că acest instrument la nivel european a fost gândit ca statele să se repună pe picioare după criza COVID şi unele teme sunt acceptate, alte teme… Nu e vorba că nu ne dau bani deloc. La unele au zis că e alocarea prea mare şi sunt dispuşi să dea sume mai mici”, a explicat Dan Barna la TVR1, citat de Agerpres.

Vicepremierul a mai subliniat faptul că sistemul de irigații va fi refăcut din fonduri de la bugetul de stat sau din fondurile structurale pe agricultură.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole