Rată de absorbție de 84% pe fondurile europene din agricultură și dezvoltare rurală

104

george-turtoiRomânia a depășit 84% la gradul de absorbție al fondurilor europene acordate pentru agricultură și dezvoltare rurală, în timp ce plățile totale efectuate până în prezent din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 – 2013 și rambursate de către Comisia Europeană s-au apropiat de 7,6 miliarde de euro.

“Avem o rată de absorbție de 84% și aproape 7,6 miliarde de euro din bani europeni plătiți beneficiarilor și rambursați de către Comisia Europeană. Cred că vom depăși o rată de absorbție de peste 90% pe acest program, mai ales dacă obținem acordul pentru prelungirea cu șase luni a termenului de rambursare a plăților în cazul proiectelor derulate cu fonduri europene, dar și posibilitatea ca banii de la anumite axe de finanțare care nu au fost accesați să fie realocați către alte axe ale programului”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii George Turtoi.

În ceea ce privește proiectele depuse pe cele două măsuri deschise în 25 martie din noul PNDR 2014 — 2020, Turtoi a precizat că, deocamdată, este o perioadă de tatonare din partea firmelor de consultanță, iar beneficiarii sunt concentrați pe depunerea cererilor la APIA și, ulterior, pe proiecte de investiții, pentru că una dintre condiții este să își calculeze dimensiunea fermei pe baza cererii depuse la APIA.

“Este posibil ca la APIA o parte din suprafață să nu fie considerată eligibilă la plată și atunci nu apare înregistrat în sistem cu acea suprafață, care nu mai este luată în considerare la calculul ‘standard output’, a marjei brute la nivel de fermă. În aceste condiții, beneficiarii așteaptă să vadă care este suprafața certă declarată și identificată la APIA sau animalele certe. Așa este la începutul fiecărui program. De asemenea, este și o perioadă de tatonare din partea firmelor de consultanță, pentru că sunt foarte multe modificări în bine și vor să nu greșească, mai ales că mulți beneficiari sunt supărați pe partea de consultanță din cauza problemelor anterioare pe programul trecut”, a explicat George Turtoi. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise