27 ianuarie 2022 - 05:00

Râșnov: Educația Silvică sau cum pot învăța copiii despre pădure sub forma unei povești

Râșnovul este promotorul unui proiect educaţional inedit şi ambiţios la noi în țară: „Educația Silvică”. Proiectul a fost inițiat de către Asociaţia „Prietenii Pădurilor din Romania“ care își propune să contribuie la protejarea pădurilor prin educarea tinerelor generații. „Presiunea pe care o exercităm direct sau indirect asupra pădurilor prin intermediul diverselor activități, scăderea calității vieții și a sănătății comunităților umane, dar și absența din școli a unei discipline care să trateze strict relația omului ca individ şi specie cu pădurea, ne-a determinat să concepem și să introducem în premieră în școli «Educația Silvică». Credem cu tărie ca promovarea în rândul tinerelor generații a „Educației Silvice” este cea mai eficientă metodă pe termen mediu și lung cu ajutorul căreia nu vom mai repeta greșelile trecutului și prin care ne vom proteja cu adevărat pădurile și propriile vieți”, a explicat preşedintele Asociaţiei Prietenii Pădurilor din România, Florin Nan.

Manualul din care înveți cu plăcere

Împreună cu Asociația „Creștem România Împreună”, „Prietenii Pădurilor” au reușit chiar să realizeze primul manual, de „Educație Silvică” din România care are o formă grafică deosebită menită să bucure privirea copiilor şi să-i determine pe aceştia să înveţe cu plăcere lucruri interesante despre pădure. „Ne-am propus încă de la început ca «Educaţia Silvică» să nu plictisească copiii, de aceea am structurat materia după cum urmează: o lecţie deschisă la clasă cu manualul ,o ieşire în natură, o participare la spectacolul de teatru educativ şi interactiv, «Pădurea Fermecată», apoi urmează evaluarea. La final, efortul celor mici este răsplătit în cadrul ceremoniei de premiere cu diplomele şi premiile oferite de partenerii implicaţi în proiect”, a precizat Florin Nan.

Este nevoie și de implicare

Educaţia Silvică” învaţă copiii să aibă o relaţie corectă cu pădurea făcându-i să înţeleagă cât de importantă este protejarea acesteia prin adoptarea unui comportament individual şi colectiv civilizat bazat pe respect şi ajutor reciproc. „Grija pentru educaţia copiilor râşnoveni a fost şi rămâne o prioritate pentru administraţia râşnoveană fapt demonstrat constant de investiţiile făcute în infrastructura necesară desfăşurării în cele mai bune condiţii a actului de învăţământ în comunitatea noastră. Odată finalizată etapa infrastructurii de învăţământ a sosit şi momentul să ne implicăm şi în susţinerea unor proiecte şi iniţiative educaţionale precum «Educaţia Silvică», astfel încât să contribuim la creşterea nivelului educaţiei în rândul tinerelor generaţii, iar pe termen mediu şi lung Râșnovul să rămână ca şi până acum o pepinieră care să producă oameni valoroşi şi bine pregătiţi pentru viaţă”, a subliniat primarul Adrian Veștea. Astfel, Primăria Râșnov, împreună cu Prietenii Pădurilor din România, a semnat un parteneriat menit să contribuie la protejarea pădurilor și la creșterea calității vieții întregii comunităţi râşnovene. „Pentru a fi şi mai eficienţi şi pentru a trăi împreună la Râşnov «Visul Românesc» este nevoie de implicarea tuturor, astfel încât comunitatea noastră se fie încă odată un adevărat exemplu de urmat”, a punctat preşedintele Asociaţiei Prietenii Pădurilor din România. (Integral pe bizbrasov.ro)