Rase tradiţionale pe cale de dispariţie, salvate de bani europeni

70

caiissddmmRomânia riscă să piardă multe dintre rasele tradiţionale de animale, crescute până in anii ’90 în ferme şi gospodării. Pe listă sunt oile Merinos Transilvănean, vaca Sura de Stepă, Bivolul românesc, rasele de porci Bazna sau Mangaliţa, dar şi caii Lipiţan. În rezerva de conservare genetică au rămas doar câteva sute de astfel de animale pentru reproducţie. Cu bani europeni însă, crescătorii ar putea contribui la perpetuarea acestor rase.

Aşa se face că, în ultimii ani, rase precum Merinosul de Cluj sau Merinosul Transilvănean au devenit rarităţi. Au fost create în special pentru lână, pe vremea când acest produs era căutat în fabricile de confecţii.

Printre rasele tradiţionale în pericol de dispariţie sunt şi caii Lipiţan. Huţulul şi Semigreul românesc sunt chiar în stare critică: în rezervele genetice pentru reproducţie au mai rămas doar câteva zeci de exemplare. În acelaşi declin sunt şi rasele de porci Bazna şi Mangaliţa. Toate, adaptate să reziste la boli, dar şi climei de la noi.

Ministerul Agriculturii vrea ca, prin noul Program de Dezvoltare Rurală, să plătească subvenţii celor dispuşi să crească şi animale din aceste rase. Fermierii vor primi plăţi compensatorii pentru exemplarele de reproducţie din rase locale.

Pentru bovine şi cai, sumele pot ajunge la 200 de euro pentru fiecare animal. (Integral pe stiri.tvr.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise