Raport: Soluții pentru stoparea hoților de produse agricole

22

carutaFurtul de produse agricole este una dintre cele mai spinoase probleme a fermierilor, în special a celor care exploatează suprafețe mari de teren și care, din această cauză, mizează mai ales pe culturi agricole care nu sunt ”tentante” pentru hoți. În cadrul raportului anual al Societății Academice Române (SAR) ce va fi lansat mâine, specialiștii vin cu o serie de soluții care ar putea ”descătușa” structura culturilor agricole și ar oferi agricultorilor o siguranță sporită și, implicit, costuri mai mici pentru paza fermelor, potrivit economica.net.

În raportul SAR se arată că, din cauza riscului reprezentat de hoți, mulți fermieri aleg să investească în culturi cu rentabilitate mică, rezistente la furt, ocolind înființarea de culturi rentabile de legume sau de livezi, de frica hoților.

Cercetătorii SAR demonstrează acestă ipoteză prin structura exporturilor, care sunt alcătuite cu preponderență din materii prime sau cu grad redus de prelucrare. Spre exemplu, în 2013, grâul, porumbul şi seminţele de floarea soarelui au generat 19,2%,14,3% şi respectiv 10,8% din valoarea totală a exporturilor de produse agroalimentare. În schimb, legumele au generat doar 0,5% din valoarea totală a exportului.

Potrivit SAR, în cazul României, pentru ca resursa umană disponibilă să obțină o productivitate maximă, soluția o reprezintă nu exploatațiile mari, ci tocmai fermele mici, care să producă legume sau fructe. Ele pot asigura venituri decente chiar și de pe suprafețe de subzistență, dar cu condiția să dispară factorul inhibator al potențialelor furturi. Dacă ar exista protecţie, satele prospere au toate șansele să devină regula şi nu excepţie. „Deși statistic infracționalitatea agricolă poate părea neglijabilă, episoadele de furt rămase nepedepsite inhibă orice potențial de dezvoltare. La nivelul întregii economii, s-ar putea spune că infracționalitatea din agricultură are un efect nociv aproape comparabil cu marea corupție. În acest caz, Politica Agricolă Comună are foarte puține instrumente fezabile, iar rezolvarea decisivă poate veni doar din direcția Poliției și a Justiției”, se mai arată în raportul SAR.

Instituţia propune instituirea unei politici de „toleranță zero” față de furturile agricole, cu mobilizare specială de resurse umane (cu responsabilități clare până la nivelul șefilor, dar și cu mobilizare specială din rândurile Jandarmeriei) și tehnologice (drone, camere cu infraroșu etc.). (Integral pe agrointel.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise