Raport European: România, pe primul loc în topul țărilor cu gospodării care au wc-urile în curte

25

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Un raport prezentat luni de Comisia Europeană avertizează că actuala criză economică poate avea o influenţă negativă importantă asupra sănătăţii şi bunăstării cetăţenilor europeni. Potrivit documentului, în topul ţărilor cu gospodării care au WC-uri în curte România se situează pe primul loc, cu 40,7% din români.
Pe locul al treilea se află Letonia, cu 15,8%, iar la polul opus se află Danemarca, Spania, Olanda şi Suedia, unde procentul este zero, transmite Mediafax, citând raportul Comisiei Europene.Pentru comparaţie, doar 25% din populaţia Bulgariei are WC-urile în curte.

Mortalitatea infantilă

România conduce şi în clasamentul mortalităţii infantile, cu 9,4% în 2011, chiar dacă situaţia s-a îmbunătăţit faţă de 2001, când nivelul era de 18,4%.

Pe poziţia a doua se află Bulgaria, cu 8,5%. Media europeană este de 3,9% la o mie de naşteri.

Sărăcie severă

29% dintre români se confruntă cu privaţiuni materiale severe, fiind devansaţi doar de bulgari (44%) şi letoni (31%), potrivit celor mai recente date ale Comisiei Europene, din 2011.

Românii sunt depăşiţi doar de letoni în privinţa greutăţilor întâmpinate atunci când apelează la serviciile medicale. În 2011, 9,8% din femeile din România şi 14% din bărbaţi au reclamat limitarea accesului la serviciile medicale, din diverse motive: preţul prea ridicat, distanţa mare între domiciliu şi unitatea spitalicească sau timpul îndelungat pentru cei înscrişi pe listele de aşteptare.

Speranţa de viaţă

În ceea ce priveşte numărul persoanelor care ating vârsta de 65 de ani, România se află pe locul al patrulea, după Lituania, Letonia şi Ungaria. Trei regiuni din România apar în clasamentul privind speranţa scăzută de viaţă la bărbaţi: sud-est (69,5%), nord-est (69,6%) şi Muntenia (69,7%).

Cel mai mult trăiesc bărbaţii din regiunea italiană Emilia-Romagna – 80,4%. Femeile din vestul României (76,9), din nord-est (77,2), nord-vest (77,2%) şi Oltenia (77,3%) sunt şi ele la coada clasamentului privind speranţa de viaţă. (Sursa: ne-cenzurat.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise