Rapoarte USDA: Optimism pe piața cerealelor

Piața cerealelor americane: Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite arată că, în urma unui sondaj pre-raport USDA, majoritatea comercianților se așteaptă ca stocurile de grâu, porumb și soia din SUA, la finalul sezonului, să fie revizuite în sus.

Producția argentiniană de porumb și soia
Piața cerealelor din Argentina este mai puțin optimistă din cauza situațiilor extreme de secetă. USDA urmează să reducă estimările pentru producția argentiniană de porumb și soia. Estimările medii ale comerțului cu cereale, dintr-un sondaj pre-raport Refinitiv, arată că producția de porumb din Argentina este fixată la 51,97 Mt, în scădere de la 55,00 Mt estimate în decembrie, iar pentru producția de soia este de 46,71 Mt, în scădere față de 49,50 Mt în decembrie.

Estimările medii ale comerțului cu cereale

În timp ce producția argentiniană este de așteptat să fie redusă, impactul acestui lucru asupra piețelor ar putea fi atenuat de creșterea stocurilor de la sfârșitul sezonului din SUA?

Rezultatele unui sondaj pre-raport sugerează că majoritatea comercianților se așteaptă ca stocurile de grâu, porumb și soia din SUA, la finalul sezonului, să fie revizuite in sus. Estimările medii ale comerțului pentru stocurile de închidere de grâu din SUA au crescut cu 249 mii față de decembrie, ajungand la 15,79 milioane de tone si cu 1,455 de milioane de tone pentru porumb, ajungand la 33,38 de milioane de tone și au crescut cu 428 de mii mai mari pentru boabele de soia, ajungand la 6,42 milioane de tone (potrivit Refinitiv).

Stocurile de grâu din SUA, la un minim din ultimii 15 ani 

- Publicitate -

Stocurile de grâu, porumb și soia din SUA se așteaptă să fie mai mici la 1 decembrie, comparativ cu anul trecut. Estimările medii ale comerțului se așteaptă ca stocurile de grâu din SUA să fie la un minim din ultimii 15 ani , la sfasitul anului, iar stocurile de porumb să fie la un minim din ultimii nouă ani.

Stocurile de cereale pot intra în scădere, dar totul ține de echilibrul cererii și ofertei. În ultimele săptămâni, SUA s-a luptat pe piața de export, confruntându-se cu o concurență acerbă a Americii de Sud dar și a comertului de la Marea Neagră. În ultima săptămâna a lui decembrie, vânzările la export din SUA de grâu, porumb și soia s-au situat la un nivel inferior estimărilor.

Plantațiile de grâu de iarnă din SUA,  în creștere cu 4% față de 2022

Se așteaptă ca plantațiile de grâu de iarnă din SUA să crească pe parcursul anului, la un nivel maxim din ultimii șapte ani, potrivit rezultatelor unui sondaj pre-raport Refinitiv. Estimarea medie a comerțului pentru suprafața plantată cu grâu de toamnă în SUA pentru recolta 2023 este de 13,96 Mha, în creștere cu 4% față de anul.

În timp ce o suprafață mai mare de grâu de iarnă ar putea duce la o recoltă mai mare în 2023, trebuie luate în considerare posibilul impact al secetei asupra randamentelor, în creștere. Impactul, dacă va fi cazul, al condițiilor adverse, nu este cunoscut pe deplin. Cu toate acestea, ultimele date de la USDA arata că toate condițiile par a se îmbunătăți. La 3 ianuarie, 64% din suprafața cu grâu de iarnă din SUA a fost afectată de secetă, în scădere față de 69% din săptămâna precedentă. Reamintim ca la începutul anului 2022, 65% din suprafața cu grâu de iarnă din SUA se confrunta cu secetă.

Sursa: ahdb.org.uk

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole