Rabla pentru tractoare: Prima de casare, mai mică de 4.000 de euro

106

tractorffFermierii români ară pământul de 18 ori mai încet decât cei de peste hotare. De vină sunt utilajele agricole care au, în medie, peste 20 de ani vechime şi motoare cu putere mică. Ministerul Agriculturii a pornit Programul Rabla pentru tractoare, dar pentru un utilaj vechi, fermierii primesc mai puţin de 4.000 de euro, iar un tractor nou, performant, costă de cinci ori mai mult, potrivit digi24.ro, citat de mediasinfo.ro

Oamenii primesc un voucher cu o valoare mai mică de 4.000 de euro, în vreme ce un tractor nou şi performant se vinde cu peste 20.000.

„Pentru programul Rablă, la Direcţia Agricolă nu s-a depus nici o cerere, aşa că nu am eliberat nici o adeverinţă în sensul ăsta”, spune Horia Băia, consilier la Direcţia Agricolă Braşov.

Pentru că puterea de cumpărare este mică la în România, comercianţii au la vânzare doar utilaje ieftine şi cu motoare mai mici.

„Sunt importate din China, sunt mai multe branduri pe care le comercializăm. Puterea lor este începând de la 16 cai putere până la 60-80-100 de cai”, spune Balint Ladislau, inginer la o societate de utilaje agricole.
Deşi România are aproape 20 de milioane de teren arabil, este departe de a avea un parc de tractoare şi utilaje auto comparabil cu al altor ţări europene.

Statistica arată că există 1,7 tractoare la sută de hectare, în vreme ce, Polonia, spre exemplu, are de patru ori mai multe pentru aceeaşi suprafaţă. (Intergral aici)

Citește și

Cmentariile sunt închise