Rabie identificată la o vulpe pe raza localităţii Ortiţa

 Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Sorin Rednic, a precizat că specialiştii Direcţiei Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş au identificat un focar de rabie, într-o gospodărie din localitatea Ortiţa. Boala a fost confirmată, urmare a diagnosticării pozitive a unei vulpi care prezenta tulburări de comportament. Animalul a pătruns în curtea unei gospodării, iar proprietarul l-a ucis.


 Medicii veterinari din cadrul Direcţiei Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş au iniţiat demersurile necesare pentru aplicarea planului de măsuri de combatere a bolii, prin delimitarea unei zonei de protecţie a gospodăriei, punerea sub observaţie a animalelor din curte (exploataţie), pe o perioadă de 14 zile; inspecţia animalelor din curte pentru a vedea dacă au fost muşcate sau zgâriate, vaccinarea profilactică a câinilor şi pisicilor. Dacă animalele din curte vor prezenta semnele clinice specifice rabiei, se va proceda la eutanasierea acestora. O altă măsură profilactică se referă la interzicerea jupuirii animalelor sălbatice ucise sau găsite moarte. De asemenea, se interzice înstrăinarea animalelor care s-au aflat sub observaţie pentru o perioadă de cel puţin trei luni. Medicii veterinari au procedat şi la delimitarea unei zone de supraveghere care include toată suprafaţa satului Ortiţa, dar şi a fondurilor de vânătoare din zonă. Măsurile dispuse, respectiv obligaţiile cetăţenilor prevăzute de legislaţia în vigoare au fost comunicate autorităţilor administraţiei publice locale, proprietarilor de terenuri forestiere şi de exploataţii.
 
 Purtător de cuvânt CJSU,
 Dan Bucă

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult