Putin nu se joacă cu cerealele ucrainene: „Să o facă ei mai întâi!”

Preşedintele rus, Vladimir Putin, s-a arătat decis să suspende participarea ţării sale la acordul privind coridorul pentru cerealele ucrainene prin Marea Neagră dacă cererile Rusiei din cadrul înţelegerii nu vor fi respectate, transmite EFE, citată de AGERPRES.

„Ne putem suspenda participarea la acest acord. Şi dacă ne spun că tot ceea ce ni s-a promis se realizează, să o facă ei mai întâi şi apoi vom participa din nou la acest acord”, a declarat Putin la televiziunea publică rusă.

Acesta a insistat că Moscova nu va prelungi pactul dacă nu vor fi puse în aplicare promisiunile care i-au fost făcute privind exportul de alimente şi îngrăşăminte.

„Îl vom prelungi de îndată ce promisiunile care ne-au fost făcute vor fi îndeplinite”, a subliniat liderul de la Kremlin, după care a mai înmuiat puțin tonul: „Ne vom gândi. Încă mai sunt câteva zile (până pe 17 iulie, data expirării acordului – n.r.). Ne vom gândi ce să facem”, a mai spus Putin.

Legat de scrisoarea pe care secretarului general al ONU, Antonio Guterres, a trimis-o săptămâna aceasta liderului de la Kremlin, cu propunerea de a menţine în viaţă acordul, Putin a afirmat că încă nu a văzut-o.

„Nu am văzut această nouă scrisoare”, a spus el, adăugând că Rusia este totuşi în contact cu ONU cu privire la situaţia din jurul acordului privind cerealele ucrainene.

În replică, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că prelungirea acordului privind cerealele ucrainene este în responsabilitatea Rusiei, relatează AFP, citată de AGERPRES.

„Mingea este în terenul preşedintelui Putin. Rusia are responsabilitatea de a prelungi acordul sau insecuritatea alimentară globală va fi consecinţa”, a explicat Von der Leyen la reuniunea ONU-UE din localitatea La Hulpe, la sud de Bruxelles, ce are în centru acordul privind exporturile de cereale ucrainene.

La rândul său, Guterres a subliniat în cadrul reuniunii că parteneriatul ONU cu UE este esenţial „pentru a reconstrui o relaţie de încredere cu lumea în curs de dezvoltare”.

Anterior, Guterres i-a oferit liderului rus un acord pentru facilitarea tranzacţiilor financiare ruseşti în schimbul prelungirii Iniţiativei Mării Negre.

Iniţiativa Mării Negre constă în două părţi: una care facilitează ieşirea pentru cerealele ucrainene şi cealaltă care vizează acelaşi lucru pentru cerealele ruseşti, în special pentru îngrăşăminte, însă Rusia s-a plâns de la început că cea de-a doua parte nu este îndeplinită.

ONU a explicat că propunerea făcută Moscovei este de a „ridica obstacolele care afectează tranzacţiile financiare (ruseşti) prin intermediul Băncii Agricole Ruse”, fapt „exprimat cu mare îngrijorare de Rusia”, şi, în acelaşi timp, de a se lăsa deschis în continuare culoarul de tranzit prin Marea Neagră pentru cerealele ucrainene.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole