Pui furaţi şi păsări ucise cu otravă în Dobrogea

84

corbmorti

Societatea Ornitologică Română , printr-un comunicat de presă, a tras un semnal de alarmă cu privire la braconajul păsărilor şi la folosirea de otrăvuri pentru a ucide animalele din Dobrogea. În luna iunie, au existat două astfel de cazuri extrem de grave pentru avifauna României.

Primul dintre ele este folosirea de cadavre otrăvite pentru a ucide animale, practica interzisa de lege si considerata infracțiune. Un grup de herpetologi a găsit în Aria de Protecție Specială Avifaunistica Allah Bair-Capidava corpul neînsuflețit al unui corb (Corvus corax) și o gaie neagra (Milvus migrans) alături de cadavrul otrăvit al unei oi. Gaia neagră încă era în viață, dar a murit după ce otrava și-a făcut efectul.

Folosirea de cadavre otrăvite este una din principalele cauze care au dus la dispariția păsărilor mari de pradă din România – vulturii – o cauză a mortalității crescute în rândul celorlalte păsări de pradă de dimensiuni mai mici.

Un alt caz la fel de îngrijorător este cel al braconierilor de… pui de pasăre. În această perioadă, mai mulți braconieri prind puii pentru a-i crește în vederea sacrificării.  Un astfel de caz a fost întâlnit de Emil Todorov, biolog al SOR, la Vadu. Un cioban din zona a lăsat turma să pască şi, însoţit de mai mulţi câini, a intrat într-o colonie de păsări de apă pentru a le lua puii. În primul caz au fost folosite cadavre otrăvite pentru a ucide animale, practică interzisă de lege şi considerată infracţiune. Un grup de herpetologi a găsit în Aria de Protecţie Specială Avifaunistica Allah Bair-Capidava corpul neînsufleţit al unui corb (Corvus corax) şi o gaie neagră (Milvus migrans) alături de cadavrul otrăvit al unei oi. Gaia neagră încă era în viaţă, dar a murit după ce a mâncat din cadavrul otrăvit care fusese lăsat intenţionat pe câmp.

Păsările sălbatice din România sunt protejate prin legislaţia naţională cadru pentru ariile naturale protejate (OUG nr. 57/2007 aprobată prin Legea nr. 49/2011), act normativ care transpune Directivele Europene Păsări şi Habitate. Directiva Păsări impune statelor membre ale Uniunii Europene să ia măsuri pentru conservarea tuturor speciilor sălbatice de păsări.

Faptele descrise mai sus sunt considerate infracţiuni, iar persoanele care vor fi găsite vinovate risca închisoarea de la trei luni la un an sau amendă penală de la 30.000 lei la 60.000 lei.

Citește și

Cmentariile sunt închise