Pui de carne contaminați cu Salmonella, descoperiți de ANSVSA

22

gaini1Cu ocazia verificărilor realizate în cadrul programului de control al salmonelozelor zoonotice – boli transmisibile de la animale la om – inspectorii Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au descoperit la o fermă de pui de carne, un efectiv de 37.000 de păsări, contaminat cu Salmonella enteritidis.

Inspectorii sanitari veterinari au dispus sacrificarea întregului efectiv, iar carnea rezultată, în cantitate de 53 de tone, a fost distrusă.

În ferma respectivă s-au luat măsuri de curăţenie şi dezinfecţie, ulterior urmând a fi recoltate probe pentru verificarea eficienţei dezinfecţie.

Repopularea cu păsări se va face numai în momentul în care analizele de laborator vor arăta că nu mai există pericol de contaminare.

Infecţiile cu Salmonella sunt printre cele mai răspândite boli de tip alimentar, contaminând omul prin ingestia de mâncare sau apa infectată.
Simptomele cele mai frecvente sunt greaţa, durerile abdominale, diareea şi voma. Aceste simptome încep să-şi facă apariţia de obicei la 12-72 de ore după ingerarea alimentului contaminat.

Un alt tip de salmonella, mai rar, este cel care da simptome mult mai grave, printre care şi febra enterică.

Citește și

Cmentariile sunt închise