PSIHOZA aviară ameninţă din nou România. Autorităţile reacţionează cu încetinitorul

Primele păsări bolnave au fost depistate la Braşov pe 27 septembrie. Abia peste două săptămâni autorităţile au anunţat existenţa focarelor
După ce în urmă cu circa şase ani focarele de gripă aviară aproape că puseseră stăpânire pe România, iată că o nouă ameninţare se prefigurează la adresa industriei avicole.
Coincidenţă sau nu, focarele au fost descoperite tot în judeţul Braşov, cu observaţia că de data aceasta este vorba de pseudopestă aviară (boala de Newcastle), un virus care a fost descoperit la păsările domestice din mai multe gospodării din localitatea Tohanu Vechi, care n-au fost vaccinate, şi nicidecum într-o fermă.

Chiar şi aşa, primele semnale din piaţă sunt negative, dovada fiind restricţiile impuse de Belarus la importurile de carne de pasăre din România. Boala Newcastle este contagioasă şi afectează atât păsările domestice, cât şi pe cele sălbatice. Virusul e transmisibil la om şi produce conjunctivite şi simptome de gripă.
Şi acum, ca şi în 2006, nedumereşte însă încetineala cu care se mişcă autorităţile. Acestea au anunţat existenţa focarelor la mai mult de două săptâmâni de la identificarea primelor cazuri de păsări bolnave în data de 27 septembrie, iar confirmarea virusului a venit de la Laboratorul Naţional de Referinţă din Cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti abia pe 11 octombrie.
O zi mai târziu, raportul era trimis şi la Biroul Internaţional pentru Epizootii. În România s-a aflat însă de cazurile de la Tohanu Vechi abia ieri după ce Belarus – ţară care oricum nu importa carne de pasăre din România – a interzis cu o zi mai înainte importul de pui vii, ouă pentru incubator, carne de pui şi toate tipurile de pui procesat provenite din România. În aceeaşi zi s-a hotărât şi conducerea DSV Braşov să anunţe despre focare. Cât despre oficialii de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, aceştia o ţin tot în şedinţe. N-ar fi de mirare să mai treacă câteva zile până vor anunţa ce s-a întâmplat la Braşov.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult