Protocol de colaborare pentru promovarea satului românesc, între Patriarhie și MADR

30

 

patriarhulctin

Ieri, 13 mai 2013, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin şi Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, au semnat un protocol de colaborare în scopul reglementării acţiunilor de cooperare pentru promovarea satului românesc.

 

Prin acest protocol de colaborare se vor intensifica demersurile comune pentru promovarea direcţiilor de dezvoltare a satului românesc. Astfel, cele două instituţii vor colabora pentru mediatizarea Caravanei de informare privind fondurile europene pentru dezvoltarea agriculturii şi a satului românesc „PNDR vine în satul tău”. De asemenea, un alt obiectiv ale protocolului semnat astăzi îl constituie creşterea gradului de conştientizare cu privire la promovarea valorilor culturale ale comunităţii şi necesitatea conservării şi a modernizării patrimoniului cultural şi natural al satelor şi al peisajelor rurale. Întrucât implicarea tinerilor în proiectele de dezvoltarea rurală este de o importanţă covârşitoare, Protocolul vizează stimularea tinerilor din mediul rural privind antreprenoriatul.

 

În acelaşi timp, dezvoltarea capacitaţii comunităţilor locale de a promova valorile şi identitatea socială şi creşterea gradului de conştientizare cu privire la importanţa asocierii şi comasării terenurilor reprezintă alte două obiective propuse ale celor două instituţii. Totodată, se are în vedere organizarea în parteneriat a unor activităţi în scopul valorificării resurselor locale. Astfel, se vor face demersuri comune pentru susţinerea proiectelor şi acţiunilor promovate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru informarea publică a potenţialilor beneficiari şi promovarea informaţiilor referitoare la măsurile din programele de dezvoltare rurală.

Deşi Statul şi Biserica au misiuni diferite, considerăm că aceste misiuni se întâlnesc sau sunt complementare atunci când vorbim de promovarea unor elemente extrem de importante cum ar fi tradiţiile, valorile, dar mai ales recuperarea decalajului de dezvoltare pe care îl are satul românesc faţă de mediul urban. Din toate aceste considerente, semnarea protocolului între Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Patriarhia Română are la bază dezvoltarea satului românesc, oprirea unei situaţii precare în care se află astăzi satul românesc dar şi oprirea migraţiei tinerilor din mediul rural către mediul urban dar mai ales, a emigrării tinerilor în străinătate”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Citește și

Cmentariile sunt închise